2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Parragh: Az ár helyett a tartalmat kéne versenyeztetni a közbeszerzéseknél

Hír TV

2017. november 14., kedd 11:56, frissítve: kedd 16:46

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ha az ár fix lenne, a pályázók kénytelenek lennének a műszaki tartalommal versenybe szállni.

Egyre több esetben fordul elő és értékében is egyre nagyobb kárt okoz a korrupció a hazai közbeszerzésekben - erről árulkodnak a felügyeleti szervek által kiszabott bírságok, és az általuk indított jogorvoslati eljárások. Az iparkamara elnöke szerint a közbeszerzések politikai nyomás alatt vannak, ez pedig hátráltatja az ország fejlődését.

A vizes világbajnokság költségei folyamatosan nőttek. Egyes beruházások vagy szolgáltatások még azután is drágultak, hogy a sportrendezvény véget ért. Nőtt az ára a Nemzeti Lovardának is, amelynek október végéig kellett volna elkészülnie, de a kivitelezők csúsznak. A hivatkozási alap ugyanaz, mint a vizes VB-nél volt - az előre nem látható pótmunka. Az Iparkamara elnöke szerint az adófizetők pénzét költő hivatalok vagy a köztulajdonú cégek fordítva ülnek a lovon.

„Egyáltalán nem lenne tabudöngetés, ha azt mondanánk, hogy ennyi pénz van valamire és cserébe azt kérdezzük meg, hogy mi a műszaki tartalom, és nem abban lenne a verseny, hogy csökkentem az árat, amit aztán később valamilyen technikával föltornászok, hanem az lenne a verseny tárgya, hogy mi lenne a műszaki tartalma annak, amit adott pénzből az adott vállalkozás elvégez. persze ez feltételezné azt, hogy ellenőrizni kell és feltételezné azt, hogy számon kellene rajta kérni ennek a végrehajtását” – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A Közbeszerzési Hatóság konferenciáján a szervezet elnöke azt mondta, hogy a panaszokat elbíráló Közbeszerzési Döntőbizottság idén rekordösszegű bírságot szabott ki. A végösszeg elérheti a 700 millió forintot.

„Aki befizeti a bírságot, az a magyar központi költségvetésbe fizeti. Nem vagyunk benne érdekeltek, hogy ez nőjön. De ez a helyzet” – fogalmazott Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Az Állami Számvevőszék elnöke megerősítette, hogy jelentősen emelkedett a szabálytalanságok száma. A tipikus mulasztás még mindig a pályáztatás mellőzése vagy a szerződések szabálytalan módosítása.

„Az ÁSZ által kezdeményezett jogorvoslati eljárások során a közbeszerzésekkel kapcsolatos szabálytalanságok túlnyomó része egészségügyi intézmények, állami és önkormányzati gazdasági társaságok valamint alapítványok és közalapítványok ellenőrzései során merült fel ebben az évben” – jelentette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Parragh László az előadásában arról is beszélt, hogy az állam rontja azoknak a cégeknek a nemzetközi versenyképességét, amelyekkel kivételezik a hazai közbeszerzéseken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!