2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Paradigmaváltás ígérnek a drogellenes küzdelemben

2015. április 25., szombat 12:46, frissítve: szombat 13:16

Egészségügyi, rendvédelmi és prevenciós munkacsoport alakult Józsefvárosban. A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum paradigmaváltást ígért a drogellenes küzdelemben. A VIII. kerületben korábban a Kék Pont Alapítvány működtetett tűcsereprogramot, de a kerület tavaly felbontotta a megállapodást.

Veszélyes hulladéknak számító injekciós tűk láthatók egy felvételen, amely tavaly szeptemberben készült a Józsefvárosban. Akkor már nem működött a kerületben a Kék Pont központ, amely a tűcserét irányította. A Kék Pont tűosztást folytatott, ami nemcsak Budapestről, hanem a környező településekről vonzotta a kábítószer-fogyasztókat. Ezt állítja a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

– A mi feladatunk annak a stratégiának a koordinálása és annak a tevékenységnek összpontosítása, ami az egész dogprevenciót, egészségügyi ellátást szervezi. Ezzel együtt azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon jó eredményeink vannak több területen, egyrészt a Kék Pont tevékenységét (említhetem), miután befejezte a kerületben, a közterületi szemétmennyiség 20-40 százalékkal területenként változóan, de csökkent – állítja Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

A Józsefváros mellett a főváros XIII. kerületében működött még tűcsereprogram, de időközben azt is leállították.

– Valóban a tűcsereprogram bezárása azt eredményezhette, hogy drogszemét van az utcán. Ez nem mindig jelent jót, ugyanis azt is jelentheti, hogy a drogfogyasztók felszedik az utcáról a fecskendőket, ami ahhoz vezethet, hogy hepatitis vírussal megfertőződhetnek. Ez senkinek nem érdeke. Az sem érdeke senkinek, hogy drogszemét legyen az utcán. Az az érdeke mindenkinek, hogy minél több drogfogyasztó bejusson kezelésbe – mondja Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője.

A TASZ beadványára az alapvető jogok biztosa megvizsgálta, hogy a józsefvárosi tűcsereprogram leállítása sért-e alkotmányos jogokat. Az ombudsman úgy találta, hogy sérült a VIII. kerületben élők egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!