2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 04:00

Pár év alatt változott meg Orbán véleménye

Hír TV

2018. március 5., hétfő 12:04, frissítve: hétfő 17:51

Nagyot fordult Orbán Viktor ENSZ-el kapcsolatos véleménye az elmúlt három évben. A miniszterelnök ugyanis 2015 szeptemberében a szervezet közgyűlésén még világ-kvóta bevezetését sürgette. Akkor globális szintű megoldást kért a főtitkártól, és azt mondta, hogy a nemzetközi politika minden szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét. A kormány múlt héten újabb propaganda-kampányt indított, ezúttal nem Soros Györgyöt, hanem az Ensz-t támadja. Már megjelentek azok a plakátok, amelyek a többi között olyan valótlan állításokat tartalmaznak, miszerint az ENSZ arra akarja rávenni Magyarországot, hogy fogadjon be migránsokat.

„Hadd legyen teljesen világos. Európa nem lesz rá képes, hogy egyedül viselje ezt a terhet. Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog. Ezen tények alapján arra sürgetem a Főtitkár urat, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a teher globális szintű megosztásáról. A nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként” – 2015 szeptemberében az ENSZ közgyűlésén a miniszterelnök még a világkvóta bevezetése mellett érvelt, és felszólalt a muszlimellenes hangulatkeltés ellen is. A kormányfő álláspontja azonban gyökeresen megváltozott, március elsejétől már a világszervezet elleni plakátokkal szórták tele az országot. A menekült téma tehát marad, a kormány pedig február közepén meghosszabbította 2018 szeptemberéig a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet, amit most az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága is támogatott.

„Európát a jövőben is meg kell tudnunk védeni, és a hazánkat, a hazáinkat, Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát csak határőrizettel tudjuk biztonságossá tenni. erről van most szó. ilyen egyszerű a kérdés. Lehet itt összevissza hablatyolni mindent, persze tudom én, hogy megvan ennek a maga mikéntje, szét kell szedni ezt az egészet, hogy lehessen a bevándorlást támogatni. hát ezért ülnek itt. de azt hiszem a bizottság józan többsége, evvel ellentétben fog szavazni” – mondta Németh Szilárd, a bizottság fideszes elnöke.

A testület szocialista alelnöke szerint a bizottsági ülésen kiderült hogy a kormányzati propagandával ellentétben végrehajtották a brüsszeli kvótahatározatot, és 1291 menekültet fogadott be Magyarország tavaly.

„Valóban a magyar kormány ezt titokban végrehajtotta, miközben végig hazudozta az elmúlt másfél két három évet, miközben közpénzek tízmilliárdjait égette el közterületi plakátok és egyéb más nemzeti konzultációk formájában ebben az ügyben egyébként nem mondott igazat” – így Harangozó Tamás.

Az ENSZ ellenes plakátok formában és tartalomban is hasonlítanak a Soros ellenesekhez, A kormány a többi között tényként kezeli, hogy a világszervezet le akarja bontatni a bevándorlás útjában álló kerítést, és a magyar adófizetőkkel akarja kifizettetni a migránsok letelepedését és munkavállalását. Az ENSZ migrációs csomagja azonban nem kötelező erejű a tagországokra nézve, csak akkor, ha egy állam beépíti azt a saját jogrendjébe.

„Nagyon nehéz az álhírekkel szemben racionális érveket felhozni, hiszen ezek is csak megerősítik az indulati meggyőződéseket. ami Magyarországon zajlik, ahol a közbeszédet egy olyan keret határozza meg amit Soros-terv nevű nem létező kontextusba helyezni a teljes magyar kommunikációt. Ott aztán tényleg beszélhetünk róla, hogy két teljesen párhuzamos világ létezik az egyik az amelyik ebben a kontextusban hinni akar és ehhez igazítja a mag politikai döntéseit, és a másik nem is érti, hogy ez a politikai kommunikáció mit akar” – mondta a Mérték Médiaelemző Műhely vezető elemzője, Polyák Gábor.

A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint a jellemzően a közösségi oldalakon megjelenő álhírek kezelésére nincsenek felkészülve a magyar felhasználók. A migránsokkal kapcsolatos cikkekről és híradásokról pedig sok esetben kiderül, hogy pontatlan illusztrációkat tartalmaznak, ami tovább rontja a hitelességet.A kormányközeli Origo. hu internetes portál a múlt héten Angela Merkel no-go zónákról tett nyilatkozatához használt képeiről derült ki, hogy az elrettentésnek szánt felvételek hamisak.. Ez alatt a felvétel alatt például az áll, hogy Több németországi városban már migránsok uralkodnak az utcákon. A fotó azonban Párizsban készült.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!