2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Panaszkodnak a kórházak, a menekültek a kórtermekben mosakodnak

2015. július 28., kedd 18:20, frissítve: csütörtök 10:09

Kórtermekben mosakodó menekültekre panaszkodott a Hír TV-nek az egyik budapesti kórház orvosigazgatója. A migránsokat az egészségügyi intézményeknek el kell látniuk, a költségeket utólag finanszírozzák a Bevándorlási Hivatal keretéből. Az illegális bevándorlók jellemzően kisebb sérülésekkel fordulnak orvoshoz.

Széleskörű, például háziorvosi ellátásra is jogosultak azok a menekültek, akik már benyújtották menedékkérelmüket – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója szerint. Bár már hónapok óta látják el a kórházak a migránsokat, a Kórházszövetség szerint nincsen adat arról, mennyibe is kerül ez az államnak. „A menekültek az elmúlt időben lettek ilyen sokan, idáig eseti megoldások voltak az ellátásukra, de elvégezték az ellátásukat a kórházak. Nagyon örülünk annak, hogy a szabályzás is követi és bizonyos értelemben elébe is megy a problémának, de tapasztalatról még nem tudok beszámolni” – mondta Velkey György.

Az egyik menekülteket segítő civil szervezet szerint a migránsok jellemzően kisebb sérülésekkel fordulnak orvoshoz, mielőtt továbbindulnának. A legtöbb fertőzést a túlzsúfolt táborokban kapják el. „Ezek az állomások nem ennyi emberre lettek tervezve. A röszkei határállomáson például 50 menedékkérő számára van hely, mint ahogy azt tudjuk a hírekből, van olyan nap, hogy 1500-an érkeznek. Ezeken a helyeken például nincsen zuhanyzó, de kétszer 24 órára fogva tarthatók, illetve benntarthatók, ezalatt az időtartam alatt, illetve ezzel a fluktuációval és ezekkel a higiéniás körülményekkel sajnos nagyon sok bőrbetegség is felüti a fejét” – mondta Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid sajtófelelőse.

Nem a menekültek ellátása, hanem a kordában tartása jelenti a legnagyobb problémát a Péterfy Sándor utcai Kórház orvosigazgatója szerint. Szokoly Miklós azt mondta: a bevándorlók a kórházak kórtermeibe járnak mosakodni, a dolgukat elvégezni, amire nincsenek felkészülve: „Ha ez ilyen mértékben fokozódik, akkor valószínűleg kell kérnünk a karhatalomtól, vagy a Belügyminisztériumtól segítséget, hogy megfelelő mederbe tereljük ezeket a problémákat, de hozzáteszem, hogy a jelenlegi portaszolgálatnak sem jogi lehetősége nincs, sem egyéb fizikális eszköze nincs arra, hogy a migránsokat ilyen mértékben távol tartsa.”


Bár a menekültek kórházi számlái az Egészségbiztosítási Pénztárhoz érkeznek be, azokat minden esetben a Bevándorlási Hivatal erre szánt keretéből fizetik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!