2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Pályaválasztási kiállítás fiataloknak

2016. október 29., szombat 11:00, frissítve: szombat 13:57

2500 fiatalt hívtak az „Állj pályára!” pályaválasztási kiállításra Székesfehérváron. A kétnapos rendezvényen a Fejér megyében működő középiskolák, főiskolák és munkáltatók mutatkoznak be a fiataloknak, hogy ezzel is megkönnyítsék a választást a továbbtanulási lehetőségek között. A szervezők célja, hogy minél több fiatalt tereljenek az olyan szakmák irányába, amelyekben a legnagyobb a szakemberhiány.

Fémipari szakmákat is bemutattak a pályaválasztási kiállításon, hiszen az építőipar és az élelmiszeripar mellett ezen a területen van a legnagyobb hiány szakemberekből. A diákok többsége azonban mást szeretne tanulni. „Igazából én azon gondolkoztam, hogy gyógytornász leszek, és kimegyek Németországba, mert ott jól keres, meg szeretek más emberekkel foglalkozni” – nyilatkozta egy fiatal.

Tavaly közel 450 ezren tanultak középiskolában, a diákoknak azonban csak alig több mint a fele járt szakmát is adó iskolába. A szakképzés nemrégiben megtörtént átszervezésének célja, hogy minél többen tanuljanak szakmát, ezáltal pedig csökkenjen a munkaerőhiány.

„A közelmúltban végrehajtott reformoknak köszönhetően a középfokú oktatási utak mindegyike elvezet a szakképzésből az érettségihez. Emellett minden szakképzési tanulmányi ágból lehetővé vált a szakirányú felsőoktatás irányába történő továbblépés is. Meggyőződésünk, hogy gyermekeink számára megtérül, ha támogatjuk őket abban, hogy szakmát tanuljanak” – mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

A hiányszakmákat választó tanulókat ösztöndíjjal is jutalmazzák. Ehhez minimum 2,5-ös átlagot kell teljesíteniük. „A tanulmányi eredményétől függően 10 ezertől 30 ezer forintig kap tisztán havonként, és ez most fel lett emelve 15-től 35 ezer forintra, és az átszervezés során beléptek a szakgimnáziumok, ott meg már 50 ezer forint az ösztöndíjnak a felső határa” – nyilatkozta Dávid Lajos, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Az iparkamara alelnöke szerint egyre komolyabb problémát jelent a szakemberhiány, ami ma már az ország gazdasági fejlődésének is gátja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!