2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Óvodai erőszak: „nem lehet megakadályozni, hogy gyerekek megharapják egymást”

Hír TV

2018. július 9., hétfő 19:41, frissítve: kedd 10:15

Nem lehet megakadályozni, hogy gyerekek megharapják egymást - állítja annak az újbudai óvodának a helyettes vezetője, amelyben egy kisfiú megharapta egy kislány arcát és nemi szervét. A fenntartó önkormányzat több szakembert küldene az óvodákba, de ők is úgy gondolják, hogy ebben a korban természetes hogy a gyerekek harapnak. Az intézménynek és a fenntartónak annak ellenére ez a véleménye, hogy az ügyből rendőrségi feljelentés lett, ráadásul az érintett óvodában már korábban is bántalmazták egymást a gyerekek.

„Már reggel úgy érkezett, hogy sírva és az óvónő hiába próbálta megnyugtatni, közben elkezdődött a reggeli, elkezdődött a folyamatos napi teendő és továbbra is jött a kislány. És az egyik kisfiú belefáradt ezt hallgatni, és odaszaladt és megharapta az arcát a kislánynak” – emlékezett vissza Balázsné Vincze Erika, a Napsugár Óvoda helyettes vezetője.

Az óvodás kislány édesanyjának Facebook-bejegyzése robbantotta ki a botrányt: fotókat tett közzé a kislány sérüléseiről. Az ugyanis csak otthon derült ki, hogy a gyereket társa nemcsak arcán, de nemi szervén is megharapta.

A szülő rendőrségi feljelentést tett, a kislány kórházba került, jelenleg is pszichológus kezeli. Az óvoda vezetése azt mondja: nincsenek eszközeik az ilyen helyzetek kivédésére.

- Hogyan, hol milyen módon fordulhatott elő, hogy megharapta a nemi szervét az egyik gyerek a másiknak?

- Erről nem tudok nyilatkozni, mert ezt nem tudom. Csak az arcáról tudok.

- Ön is említette, hogy tudja, hogy történt egy ilyen.

- Mert mondta a szülő, de nem tudok róla különben. Ezt csak tőle tudom, másnap bejött és mondta.

- Ha nem tudja, hogy hol hogyan történhetett, hogy tudják megakadályozni hogy legközelebb ne legyen ilyen?

- Ez olyan, mint az elesést se tudom megakadályozni előre.

- Ez nem megnyugtató.

- Tudom, hogy nem, de nem tudok mást mondani.

„Senki nem tud ez ellen semmit tenni, hiszen a gyerekek életkori sajátossága, hogy ha veszekszenek, akkor valahogy kifejezik a nemtetszésüket és harapnak” – vélte Győrffyné Molnár Ilona, a XI. kerületi önkormányzat Humánszolgáltatási Igazgatóságának vezetője. Szerintük a problémát az okozza, hogy a gyerekek egyre rosszabb mintákat vesznek át a szülőktől. Ugyanakkor tény, a botrányos eset után kiderült, korábban is voltak hasonló bántalmazási ügyek az óvodában.

„Ugyanakkor pluszban minden óvodához biztosítunk pszichológust és biztosítunk a humánszolgáltató központnak kvázi szociális munkást, ők szeptembertől lépnek életbe saját költségünkön, hogy ezeket a dolgokat kezelje. Terveink szerint szeptembertől összeülünk a szakemberekkel, és az óvodapedagógusokkal és megnézzük, hogy milyen továbbképzésen kell részt venni, hogy az adott csoportban az ilyen szituációkat kezelni tudják” – jelentette ki az igazgató.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint egyre több gyerek jut egy pedagógusra, aminek egyik oka, hogy 3 éves kortól kötelező beíratni a gyerekeket óvodába - miközben az alacsony bérek miatt sok óvónő elhagyja a pályát, vannak, akik inkább külföldre mennek babysitternek.

„2014-óta a pedagógus bérek vetítési alapja az 101.500 forint, ezért fordul elő, hogy az óvodapedagógusok, akik főiskolát végeztek kezdőként kevesebbet keresnek, mint egy végzett szakmunkás” – fogalmazott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

A szakszervezet szerint rendszer-szinten csak hosszú távú tervvel lehet eredményesen kezelni a problémát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!