2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Óva int Lázár a komoly bérköveteléstől

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 08:35, frissítve: csütörtök 11:59

Szégyenteljes és siralmas a hatályos munka törvénykönyve – ezzel szembesítette Lázár Jánost hódmezővásárhelyi utcafórumán az egyik helyi vállalat szakszervezeti képviselője. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: óva inti a komoly bérköveteléstől és sztrájktól a dolgozókat, mert a külföldi tulajdonú vállalatok akár tovább is állhatnak Magyarországról.

A kifelé tartó migráció veszélyesebb, mint a befelé tartó, ezért át kellene alakítani A munka törvénykönyvét – ezt mondta Lázár Jánosnak az egyik hódmezővásárhelyi cég szakszervezeti képviselője.

– A munka törvénykönyve szerintem az átlag dolgozó számára szégyenletes. Mert lassan a kifelé tartó migráció veszélyesebb lesz, mint a befelé tartó. Nem tudnak ott tartani értelmes dolgozót akkor, hogyha öt évig folyamatosan havonta hosszabbítgatják meg a munkaszerződéseket. Semmiféle alternatíva nincsen. Nincsenek vállalati képzések. Ha nem sikerül a norma, hát nincsen meg. A minimálbér a tavalyi, az összes juttatást beépítették, és senkinek sem nőtt a bére – mondta Kiss Anett szakszervezeti képviselő.

Lázár János válaszában úgy fogalmazott: A munka törvénykönyvének kialakításakor a kormánynak figyelembe kell vennie a munkaadók igényeit is. Hozzátette: kockázatos sztrájkolni, mert a külföldi munkaadók könnyen továbbállnak.

– Kockázatot vállal az a közösség, aki sztrájkba megy a mai béremelési viszonyok és a mai bérszint mellett, mert kockáztatja, hogy 5-10 év múlva lesz-e termelő gyár azon a településen, mondjuk, Hódmezővásárhelyen. Mondok egy nagyon egyszerű példát: ma az Európai Unió és az Európai Bizottság eurómilliárdokat mozgósít annak érdekében, hogy a nagy német vállalatok ne Hódmezővásárhelyen létesítsenek gyárakat, mondjuk, második vagy harmadik gyárat, hanem fogják magukat, és Észak-Afrikában létesítsenek gyárakat. Addig megy majd ez a sztrájkolgatás, hogy majd Afrikában létesít egy következő gyárat – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

A szaniterkerámiákat gyártó Villeroy & Boch Magyarország Kft. üzemében hirdetett 54 órás sztrájkot a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete kedden. A munkavállalók 12 százalékos béremelést kérnek, nem elégednek meg a vállalat által kínált 8 százalékkal. A több mint 800 munkavállalót foglalkoztató cég 2016-os adózott eredménye 1,13 milliárd forint volt.

Kötelesség segíteni

A multinál dolgozó magyaroknak Lázár János ugyan azt javasolta, hogy ne ugráljanak, egy makói beruházás átadóján már elismerően szólt a munkásokról. A kancelláriaminiszter a kandallógyár 800 milliós állami támogatásáról azt mondta, hogy nem a kormány, hanem a dolgozók érdeme a fejlesztés, amit a kabinetnek kötelessége segíteni.

„A mi kötelességünk a folyamatos segítés és támogatás. A másik fontos kötelességünk a céggel szemben, hogy a tulajdonosokat, a cég vezetését abban segítsük, hogy Önök számára béremelést tudjanak biztosítani” – mondta a kancelláriaminiszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!