2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Ötvenmillió eurót veszített el Magyarország a Norvég Alap programjából

Hír TV

2017. november 16., csütörtök 18:54, frissítve: csütörtök 19:51

A szervezet elleni kormányzati támadásoknak meglett az eredménye, de még így is ennek az összegnek a háromszorosa jutott fejlesztésre.

Bár az északi állam számos beruházást támogatott, mégis újfent célkeresztbe került a szervezet: most a kormánypropaganda Soros György hálózatának tagjaként emlegeti.

Rendőrök jártak az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, 2014-ben. Ez a szervezet felelt a Norvég Civil Támogatási Alap forrásainak elosztásáért. A harmadik Orbán-kormány megalakulása után az alapítványt azzal gyanúsították, hogy a pénzt szabálytalanul költötték el, és baloldali civileket pénzeltek.

„Norvégia nem kevesebbet akar, minthogy Magyarországon elköltött pénzek ellenőrzésének a lehetőségéről a magyar kormány mondjon le. Én azt hiszem, hogy ez alapvető szuverenitást érintő, elvi kérdés. Nem pénzügyi kérdés, kifejezetten elvi kérdés. A vita elvi jellegű, és valószínűleg arra szorulunk, hogy az Európai Bizottsághoz forduljunk, és Brüsszel megoldását kérjük” – fogalmazott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szervezetet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a főügyészség és az adóhatóság is vizsgálta, néhány kisebb adminisztrációs hibán kívül viszont nem tártak fel szabálytalanságot. 2015 végén pedig, a kormány és a norvég partner megállapodott az időközben felfüggesztett támogatások újraindításában.

A norvég adófizetők pénzéből is támogatott alapból 2009 és 2014 között 150 millió euró jutott Magyarországnak, a többi között oktatási intézményekre, környezetbarát megoldásokra és a műemlékvédelemre jutott belőle. Az eredményeket a Miniszterelnökség is elismeri.

„Kitűnő eredményeket értünk el az önkormányzati kapacitások fejlesztésében is, ahol a már megkezdett tisztségviselők képzésére irányuló norvég partnerekkel közös programok folytatódhattak, hanem számos olyan tevékenység kapott támogatást, amely a helyi szolgáltatások fejlesztésére és a helyi lakosok életminőségének fejlesztésére irányult” – jelentette ki Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.

A norvég nagykövet összességében pozitívnak értékelte az időszakot, hozzátette viszont hogy 2010 előtt a forrásokat hatékonyabban tudták felhasználni.

„El kell ismernünk, hogy nem minden ment olyan zökkenőmentesen, ahogy kellett volna. Egyértelmű, hogy a finanszírozás hatékonysága alacsonyabb volt, mint 2004 és 2009 között, amikor 9 százalékkal meghaladtuk az eredeti összeget. Ötvenmillió euró tulajdonképpen elveszett a programban” – mondta Olav Berstad norvég nagykövet.

A kormánykommunikáció szerint létező Soros-terv és a Norvég Alap egy ábrán. A Fidesz a skandináv szervezetet az utóbbi időben Soros György – a kormány szerint veszélyes - hálózatának részeként tünteti fel.

A nagykövet nem tud semmilyen Soros-tervről. Hozzátette, hogy több hálózatnak is a részei, de azt ENSZ-nek, NATO-nak és Európai Gazdasági Térségnek hívják.

„Mi nem ismerünk semmilyen Soros-tervet vagy ördögi szándékot. Nagykövetként látni ezeket az összefüggéseket Soros Györggyel kapcsolatban nagyon érdekes és érthetetlen. Mi a norvég adófizetők pénzéből támogatunk programokat, és együtt dolgozunk a Nyílt Társadalom és más hasonló alapítványokkal is” – fogalmazott Berstad.

A Norvég Alap a következő programidőszakában Magyarország az előző ciklustól is nagyobb, több mint kétszázmillió eurós forráshoz juthat. Az erről szóló tárgyalások még tartanak.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!