2024. 10. 03. Csütörtök Helga napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Orvosok százai csatlakoztak a mozgalomhoz

2015. december 28., hétfő 20:59

Már több mint 1600 orvos csatlakozott a hálapénz eltörlését is követelő, Szegedről indult mozgalomhoz. Jelentős béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek. A szaktárca politikusai új intézkedéseket továbbra sem ígérnek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány lehetőségeihez mérten fejleszti az egészségügyi rendszert.

Több mint egymilliárd forintból újult meg a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház hat telephelyének kilenc épülete. Az összegből a többi közt korszerűsítették például a szigetelést, kicserélték a nyílászárókat, és van, ahol napelemeket és hőszivattyút is beszereltek. A kórházi fejlesztéseket a Heim Pál Alapítvány stratégiai igazgatója is mérföldkőnek tartja, de úgy látja: sok tennivalója van még a kormánynak, ha valóban rendbe akarja tenni az ágazatot. „Ezek a jéghegy csúcsai, tehát egy gyermekkórház fejlesztésével nem lehet megoldani a hazai gyermekegészségügy általános problémáit, de valahol el kell kezdeni. Nekem mint dédunokának és két gyermek édesapjának is kutyakötelességem mindent megtenni annak érdekében, hogy az aktuális kormányzati politika képviselőit megkérjük arra, hogy erre a területre fokozottan figyeljenek” – fogalmazott Heim Pál, a Heim Pál Alapítvány stratégiai igazgatója.

A Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója egyetért a hálapénz eltörlését szorgalmazó, Szegedről indult orvosmozgalommal, de hangsúlyozza: ezzel a lépéssel még nem oldódik meg minden probléma. „Saját személyes véleményem erről az, hogy nem lehet egyszerre megszüntetni ezt Magyarországon. Ez tradicionálisan kialakult dolog. Más az, hogyha előre adnak, más, ha köszönetképpen, és nagyon sok tényezőnek kell ahhoz változni, nemcsak a fizetéseknek, a munkakörülményeknek, hanem a várólistáknak, a kapacitásoknak is az egészségügyi ellátórendszerben, hogy ez megszűnjön” – mondta Nagy Anikó, a  Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója.

Új lépéseket ezúttal sem ígért az orvosoknak a szaktárca államtitkára. Rétvári Bence ugyanakkor hangsúlyozta: a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben több pénz maradhat a kórházaknál, amit azok akár bérfejlesztésre is fordíthatnak. „A kormánynak pedig feladata természetesen, hogy megteremtse a bérek fedezetét. Az, hogy például ebben a kórházban is fejlesztés valósult meg, ami 163 másik esetben is elmondható különböző fejlesztések tekintetében az országban, az is a kórházak számára plusz fedezetet jelent, hiszen amit megspórol dologi kiadásban, a fejlesztések révén, azt is bérre tudja fordítani, ha úgy dönt.” Az államtitkár példaértékűnek nevezte, hogy a kormány az elmúlt időszakban mintegy 500 milliárd forintot költött az egészségügy fejlesztésére. A szakemberek szerint azonban ennek a duplájára lenne szükség ahhoz, hogy az ellátás zökkenőmentesen működjön.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!