2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Orvoshiány miatt bezár hétvégére a szülészet

Hír TV

2018. június 23., szombat 22:10, frissítve: szombat 22:44

Hétvégére bezár a szülészet a celldömölki kórházban, a várandós nőket Szombathelyre viszik. A kisváros polgármestere a lakossági tiltakozás megszervezésétől sem riad vissza. „A nemzeti ügyek kormánya az egészségügyben az orvosokkal, ápolókkal, betegekkel együttműködésben viszi véghez azokat az átfogó változásokat, amelyek az ágazat megmentéséhez elengedhetetlenek.” Ez idézet volt Orbán Viktortól. A mondatot 2010-ben írta le a miniszterelnök, amikor még létezett kormányprogram.

A celldömölki kórház szülészete hat éve a szombathelyi egyetemi oktatókórház kihelyezett osztályaként működik. A tízezer lakosú kisvárosban péntek délutántól hétfő reggelig bezár a szülészet – ügyelet van. Aki hétvégén szül, azt a 45 kilométerre lévő Szombathelyre viszik.

– Elég szomorú sajnos hogy ez történik itt Celldömölkön.
– Ha érintené, és 45 kilométerre kellene menni?
– Akkor nagyon nem örülnék neki – fogalmazott egy helybéli asszony a Hír TV-nek.

Betegbiztonság

 – ez a szombathelyi kórház hivatalos magyarázata.

A kórház közleménye szerint a bonyolultabb, szövődményes eseteket eddig is a szombathelyi kórházba irányították át. A celldömölki térségből adódó plusz esetek pedig nem okoznak majd fennakadást az ottani ellátásban. A celldömölki szülészet hétvégi szüneteltetését pedig szeptemberben felülvizsgálják majd.

Inkább nincs orvos.

Celldömölk polgármestere szerint az ok jóval hétköznapibb – egyszerűen nincs orvos. A helyi aneszteziológus nyugdíjba ment. A helyére nem találtak senkit, az altatóorvosok Szombathelyről járnak át, amit mostantól csak hétköznap tesznek meg. Fehér László azt mondta, hogy Győrből tudtak volna aneszteziológust hozni hétvégére.

„Magyarországon két olyan megye van, Tolna illetve Vas megye, ahol csak a megyeszékhelyen van kórház. A környező megyékben három aktív ellátású kórház van, igenis ez a megye is megérdemelné és Celldömölk erre alkalmas. Itt komoly kórház működött, ebben az önkormányzat partner. Önkormányzati lakásokat adtunk az orvosoknak, amíg mi voltunk ennek a fenntartói. Az óhaj megvan, mi rajtunk nem fog múlni. A döntéshozókon a sor, mi ezt nem fogjuk hagyni, és lakossági tiltakozást fogunk szervezni” – ígérte a polgármester.

Celldömölkön évente átlagosan 550 szülés van. A térség 28 településére hétvégente egyetlen mentőkocsi jut.

Bejelentkezés 12 órakor: 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!