2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Orosz mintára előznék meg az abortuszokat

2017. augusztus 29., kedd 14:54, frissítve: kedd 15:56

Balog Zoltán orosz kollégájával tárgyalt tegnap a témában, és az ottanihoz hasonló központokat hozna létre.

Orosz mintára hozna létre abortusz megelőzéssel kapcsolatos tanácsadást végző központokat a magyar kormány. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma írja közleményben, miután Balog Zoltán orosz kollégájával tárgyalt tegnap.

Azt írják, a magyar tárcavezető egyebek mellett a mindennapos testnevelés és az egészséges közétkeztetés tapasztalatairól tájékoztatta kollégáját, aki viszont annak az 1500 konzultációs központnak a működését ismertette, melyek az abortuszokkal kapcsolatban megelőzési tanácsadást folytatnak. Balog Zoltán erre válaszolva közölte, hogy hasonló centrumok alapítását tervezik Magyarországon is.

A DK egészségügyi szakpolitikusa szerint inkább a felvilágosításra kellene több energiát fordítani. László Imre úgy látja, az Oroszországban működő abortuszmegelőző központok létrehozására Magyarországon nincs szükség.

„Minden új dolog egyben a réginek a kritikáját is jelenti, de úgy gondolom, hogy nem a végpontoknál kellene kezdeni egy tevékenységet, hanem a folyamatokba kellene beavatkozni, ami végső soron egy nem kívánt terhesség kialakulásához vezet, ez pedig az egészségügy felvilágosítás, amelynek kezdődnie kell a bölcsődékben és folyamatosan az oktatásnak a területén, a felvilágosításra szükség van, de az ilyen központok létrehozását értelmetlennek tartom” – jelentette ki László Imre.

A családügyi államtitkár szerint egyelőre csak arról született kormányzati döntés, hogy a lombikbébiprogramot bővíteni fogják. Novák Katalin viszont azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy ezt hogyan képzelik el.

„Célunk alapvetően az, hogy minden meddőségi problémával küzdő pár számára a lehető legnagyobb segítséget, támogatást adjuk meg, a mai modern lehetőségek felhasználásával is ugyanúgy legyünk tekintettel az életvédelem szempontjaira is. Hogyha ezt tudjuk jobban érvényesíteni a szabályozásban, akkor elképzelhető, hogy ezen a területen valamikor lesz változás, de nincs erre vonatkozó kormányzati döntés, hogy itt feltétlenül bármi ilyen típusú változás lenne, arról viszont már született döntés, hogy a lombikbébiprogramot bővíteni, szélesíteni fogjuk” – ismertette az államtitkár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!