2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbánnak és Handónak is visszaszólt a Kúria elnöke

Hír TV

2018. június 27., szerda 17:38, frissítve: szerda 20:09

Visszaszólt a miniszterelnöknek és a Kúria ítéleteit bíráló fideszeseknek a legfőbb bírói fórum elnöke. Darák Péter azt mondta: a bírók külső befolyástól mentesen, kizárólag a jogszabályok és saját lelkiismeretük szerint ítélkeznek. Szerinte egyébként az Országos Bírói Tanácsban tapasztalható bizalmatlanság csak ősszel, az új tagok kinevezésével rendeződhet.

„Van ebben az országban egy bíró, aki nagyon haragszik Magyarország kormányára és a Fideszre, Baka Andrásnak hívják, akinek a hivatali státuszváltásából adódóan óriási a sértettsége és rejtélyes véletlen okán az összes taoügy a Baka-féle tanácsba került a Kúrián” – így kommentálta tavaly Lázár János azt, hogy az első- és a másodfokú bíróság után végül a Kúria is kimondta, hogy a taopénzek közpénznek minősülnek, így nyilvánosságra kell hozni a támogatással kapcsolatos adatokat.

Nem ez volt az egyetlen olyan ítélete a legfőbb bírói fórumnak, ami nem tetszett a Fidesznek: ilyen volt az is, hogy májusban az úgynevezett kémperben felmentették a volt szocialista állambiztonsági vezetőket.

„A bírónak nincsen pártállása” – ezt mondta a kritikákra reagálva a Kúria elnökhelyettese, aki kitért a kémperben hozott ítéletre is.

„Nincs egyetlenegy olyan bíró sem, aki egy valóságos kémet, egy Magyarország sérelmére idegen hatalom érdekében ténylegesen hírszerző tevékenységet folytató személy törvénysértő és ezért igazságtalan felmentő ítéletét érintetlenül hagyta volna és hatályában fenntartotta volna” – tette hozzá Kónya István.

Májusban már a legmagasabb szintről, magától Orbán Viktor kormányfőtől kapott súlyos kritikát a Kúria, amiért helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát a szabálytalanul visszaküldött levélszavazatok érvénytelenségéről.

Orbán Viktor akkor a Pestisrácok nevű kormánylapnak azt írta: egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba a Kúria, miután elvett egy mandátumot a kormánypártok választóitól; „a testület intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához”.

Darák Péter erre az ügyre szerdán kérdésre sem reagált, ám azt leszögezte, hogy a Kúria bírái kizárólag felkészültségük és lelkiismeretük szerint, a jogszabályok mentén ítélkeznek, külső befolyástól mentesen. Reagált viszont az Országos Bírói Tanácsban uralkodó állapotokra. Ez a testület ellenőrzi Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét. Májusban azt mondták ki, hogy Handó törvényt sértett bizonyos bírósági kinevezésekkel.

„Az Országos Bírói Tanács működésében én is látok egyfajta kölcsönös bizalomhiányt és azt gondolom, hogy ez a helyzet legkésőbb a póttagok kora őszi megválasztása folytán rendeződhet” – mondta Darák.

Handó Tünde szerint viszont törvénysértő a testület működése, mert lemondott több póttag is. Darák Péter maga is az OBT tagja, ám a Hír TV kérdésére, hogy szerinte Handó Tünde túlterjeszkedett-e jogkörén, nem foglalt állást.

„Mint OBT-tag, a testület ülésein nyilvánítok véleményt és nem képviselem az OBT-t” – hárított a Kúria elnöke.

A bíróság viszont már első fokon kimondta, hogy Handó Tünde egyértelműen visszaélt jogkörével a bírói kinevezések ügyében. A főbírót egy másik bíró, a szintén OBT-tag Vasvári Csaba perelte be, mert szerinte ma Magyarországon csak az lehet bíró, akit Handó enged kinevezni. A per másodfokú tárgyalása szerdán kezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken, azonban elnapolták, mert Handó Tündéék kizárási indítványt nyújtottak be elfogultságra hivatkozva.

Az indoklásban az Országos Bírói Hivatal elnöke gyakorlatilag kimondta, hogy nem bízik az igazságszolgáltatásban dolgozó bírók egy részében. Handó Tündéék a Budapest Környéki Törvényszék összes bíráját kizárnák a per tárgyalásából, mert azok, szerintük nem képesek független és pártatlan szakmai döntéseket hozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!