2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Orbán zsarolható? A Célpont utánament a kérdésnek

Hír TV

2018. február 25., vasárnap 13:23, frissítve: vasárnap 15:00

Még soha nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon Orbán Viktor – számolt be a Célpont. Műsorunk Makovecz Imre 2010-es kijelentéséről kérdezte a honatyákat, az azóta elhunyt építész egy lakossági fórumon állította azt, hogy Orbán Viktor zsarolható. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke minden parlamenti képviselőt átvilágíttatna.

„Viktornak azt mondtam, előbb államosíts, utána kérdezd meg, honnan szerezte. De ezt nem meri megcsinálni. Miért, miért?! Mert zsarolható ő is. Nem a családjával” – mondta a 2010-es országgyűlési választás előtt Makovecz Imre, a miniszterelnök bizalmasa egy szarvasi lakossági fórumon. Az építész 2011-ben elhunyt így már nem lehet megkérdezni, mire gondolt. A fideszes politikusok napok óta hárítanak a témában.

„Nem, semmivel nem zsarolható az Orbán-kormány, és ezt kifejezetten kegyeletsértőnek tartom, hogy évekkel Makovecz Imre halálát követően próbálják értelmezni az ő mondatait a jelenlegi miniszterelnökkel szemben, miközben jól tudjuk, hogy Makovecz Imre Orbán Viktort támogatta valamennyi választáson, és úgy gondolta, hogy az országnak az az érdeke, hogy ő álljon az élén” – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint sem zsarolható a kormány.

– Egy dolgot tudok mondani, szerintem ez egy méltatlan dolog. Mi nem vagyunk zsarolhatóak, Orbán Viktor sem az.
– Akkor miért mondta ezt Makovecz Imre?
– Most nyilván nem akarsz abba a méltatlan helyzetbe hozni, hogy nekem egy már halott ember mondatai kapcsán kellene találgatnom, hogy mit miért mondott.

– Zsarolható a miniszterelnök?
– Simicska Lajos zsarolható?
– Én a miniszterelnökről kérdezem, hogy ön szerint zsarolható-e.
– Simicska Lajos zsarolható?
– Orbán Viktor zsarolható?
– Jobbik részéről Simicska Lajos zsarolható – válaszolta Budai Gyula országgyűlési képviselő.

– Kezit csókolóm…
– Egy gyors kérdésem hadd legyen!
– De nem érdekel a kérdése, köszönöm – reagált Németh Szilárd Fidesz-alelnök.

– Szerintem nem zsarolható.
– Akkor Makovecz Imre miért állította ezt 2010-ben?
– Ezt kérdezzék meg tőle, én ezzel nem tudok… – felelte a Célpont kérdésére Demeter Zoltán országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki képviselők szerint Makovecz Imrének igaza lehetett.

„Mindenféle gyanús üzleteket köt például Vlagyimir Putyinnal. Nem tudjuk, hogy milyen nyomás hatására írta alá például a Paks II.-t. Látszik az, hogy terroristákkal üzletel a családja” – fogalmazott Demeter Márta LMP-s képviselő.

A politikus írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, arra volt kíváncsi, hogy a miniszterelnök átesett-e valaha is nemzetbiztonsági átvilágításon. A válasz alapján nem.

„Nagyon vicces és abszurd helyzet, és azt kell mondjam, veszélyes is, hogy míg akár egy országgyűlési képviselőt, egy minisztert, vagy a Köztársasági Elnöki Hivatalban dolgozó asszisztenst, aki például fénymásolja a minősített dokumentumokat, kötelező átvilágítani, és átesnek ilyenen, addig Magyarország miniszterelnökének nincsen meg ez a bizonyítványa” – emelte ki Demeter Márta.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szigorítana a rendszeren. „Egy mindenkori miniszterelnök esetében, legyen az Orbán Viktor vagy bárki más, ha zsarolható, az probléma. Nem az, hogy támadható, mert mindenki támadható; aki a politikában van, az tudja, hogy aki nem támadható, az nem is politikus” – jegyezte meg Molnár Zsolt.

A kormányfőt korábban svájci bankszámlája miatt nevezte zsarolhatónak Gyurcsány Ferenc, akkor a kijelentés miatt nem perelt a miniszterelnök.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!