2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Orbán visszautasít és elégtételt emleget

2015. március 16., hétfő 22:00, frissítve: kedd 08:44

Nem cáfolta, hanem visszautasította a miniszterelnök azt az állítást, hogy együttműködött a Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatával. Orbán Viktor sunyi gyanúsítgatást emlegetett a parlamentben. Az LMP frakcióvezetője a Moszkvába hurcolt, magyar vonatkozású KGB-akták kutathatóságát követelte a kormánytól. Az igazságügyi államtitkár azt válaszolta Schiffer Andrásnak, hogy Oroszországban lassan megy a dokumentumok titkosításának feloldása.

A Jobbik szóvivője Simicska Lajos közelmúltban tett nyilatkozatára várt választ a miniszterelnöktől. A nagyvállalkozó, aki évtizedekig volt barátja a kormányfőnek, azt mondta egy interjúban, hogy Orbán Viktornak jelentenie kellett róla a katonaságnál. „Mifelénk az ilyesmit nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani, ezért csak annyit mondhatok önnek, hogy amit öntől hallottam, az nevetséges” – mondta a miniszterelnök.

Mirkóczki Ádám nem érte be a miniszterelnök válaszával. „Önök nem támogatták a lusztrációs javaslatot, önök nem támogatták egyetlenegyszer sem a volt funkcionáriusok kizárását, a kommunista luxusnyugdíjak elvételét, nem támogatták az ügynöklisták teljes nyilvánosságra hozatalát, és mindennek fényében nem alaptalan, vagy hát furcsamód, hogy is mondjam, igaznak is tűnhet egy ilyen vád, amikor valaki önt vagy önöket ezzel illeti” – mondta a Jobbik szóvivője.

Orbán Viktor viszonválaszában újra elmondta, hogy nem a fideszesek jelentettek a kádári diktatúra állambiztonsági szolgálatának, hanem róluk jelentettek. „A valóság az, hogy mi alakítottuk az első kommunistaellenes szervezetet, és büszkék lehetünk, és büszke is vagyok arra, hogy 25 évet tettem bele abba, hogy a kommunisták még felvizezett, hosszú lépéses formában se térhessenek vissza” – mondta.

Az LMP frakcióvezetője a Moszkvába hurcolt, magyar vonatkozású KGB-akták kutathatóságát követelte a kormánytól egy interpellációban. Schiffer András szerint a kommunista diktatúra működése nem tárható fel az állambiztonsági iratok megismerése nélkül. „Szeretném jelezni, hogy a Simicska-botrányt megelőzően már januárban az LMP előterjesztette azt a határozati javaslatot, amelyik kötelezné a magyar kormányt, hogy járjon el Moszkvában a megszálló szovjet csapatok által elhurcolt iratok, illetve az ott keletkezett magyar vonatkozású iratok megismerhetősége érdekében.”

Oroszországban lassan megy a dokumentumok titkosításának megszüntetése, a szovjet titkosszolgálat utódszervei az aktákat nem adták át az orosz központi levéltárnak, hanem saját archívumaikban őrzik a papírokat – válaszolta az igazságügyi államtitkár. „A magyar ügyviteli érdekből ezen iratok nagy részét sem vonják ki a minősítés alól, az itt kezelt dokumentációhoz való tudományos hozzáférés rendkívül nehéz, ezért a KGB-szerveinek külföldi országokban készített jelentései közül az elmúlt öt évben csak elszórtan és töredékesen jelentek meg iratok” – mondta Répássy Róbert.

Az LMP frakcióvezetője nem fogadta el Répássy Róbert válaszát, a kormánypárti többség azonban beérte az államtitkári magyarázattal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!