2019. január 19.,
szombat, Sára, Márió napja

Orbán Viktor orosz kötődéseiről cikkez az ukrán hírügynökség

Hír TV

2018. március 13., kedd 08:52

Hogyan alakít Magyarország és Lengyelország erős csapatot Brüsszellel szemben? címmel jelentetett meg cikket honlapján az amerikai közszolgálati rádió. A National Public Radio azt írja, hogy a két ország a középkor óta egymás védelmében érdekelt, és ez most is fennáll: a két uniós tagállam a demokráciája elleni támadásnak fogja fel Brüsszel aggályait. A cikk szerint a lengyel kormány tanulna a magyar miniszterelnöktől, hogy hogyan lehet keresztülverni a kérdéses politikai intézkedéseket az unióval szemben. Az egyetlen töréspont a két ország között az Oroszországgal való kapcsolat lehet, amit Orbán Viktor folyamatosan erősít, a lengyelek viszont veszélyforrásként tekintenek Moszkvára.

Magyarország visszautasítja az uniós kvótát, mert egy migráns betelepítése 35 000 euróba kerülne – erről ír az orosz kormányközeli Sputnik News. A cikk emlékeztet, hogy a magyar kormány folyamatosan kritizálja az unió migrációs politikáját, és nem fogadja el az úgynevezett kvótarendszert. Idézi Tuzson Bence államtitkárt, aki arról beszélt: Németország a migránsok segélyezésére és más járulékos költségekre 70 százalékkal többet költött az elmúlt évben, mint a környezetvédelemre, egészségügyre és a gazdaságra együtt.

Orbán játéka közelebb hozza az országát Oroszországhoz címmel közöl írást az ukrán UNIAN hírügynökség. Az írás szerint Orbán karrierje nagy részében Moszkva bírálója volt, ám az elmúlt években kiépített kapcsolata Vlagyimir Putyinnal spekulációk tömegét vetette fel. Egyes források szerint Orbán azért kötődik annyira Moszkvához, hogy erősítse Magyarország nemzetközi szerepét. A magyar miniszterelnök ugyanis úgy véli, hogy a magyar gazdaság csak nyer azzal, ha közelebbi a kapcsolat Moszkvával, és jobb pozícióba is helyezi az Magyarországot a nyugati hatalmakkal szemben. A cikk szerint Orbán élvezettel manőverezik a nagy hatalmú vezetők között, mert a magyar politikát unalmasnak találja, és meg van győződve saját különleges politikai képességeiről. Az írás arra a következtetésre jut, hogy Orbán lenyűgözőnek tarja az orosz társadalmi modellt, ami szerint az üzleti elit az orosz elnöktől függ, és csak néhány független szereplő van jelen a piacon.