2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán Viktor nem engedi el Farkas Flórián kezét

2017. május 27., szombat 08:00, frissítve: szombat 08:33

A nyilvánosság kizárásával és a meghirdetett időpontnál órákkal korábban állapodott meg Kövér László és Farkas Flórián a választási együttműködésről. A Fidesz egy rövid közleményt adott ki, amelyben az olvasható, hogy a cigányok képzése és munkához juttatása a polgári értékrendből adódó feladat. Farkas Flórián több mint másfél milliárd forintot kapott az Orbán-kormánytól a romák felzárkóztatására. A pénzt ellopták a hatóságok szerint, a miniszterelnök mégsem engedi el a cigány vezető kezét.

„Ez egy jól kitalált bűnszövetkezet volt, ami arra szakosodott, hogy lenyúlják a cigányok pénzét.” – A Híd a munka világába elnevezésű programot összegezte így néhány hónapja a Romnet.hu főszerkesztője, Hídvégi-Balogh Attila Célpont című riportműsorunkban. A program a cigányság felzárkóztatását szolgálta volna, a kormány több mint másfél milliárd forintot szánt rá, a végrehajtást pedig Farkas Flóriánra bízta, aki akkoriban még az Országos Roma Önkormányzat elnöke volt. A pénz nagy része a gyanú szerint eltűnt, az adóhivatal 2015 februárja óta nyomoz költségvetési csalás miatt. A nyomozás állásáról az egyik ellenzéki parlamenti képviselő március elején kérdezte a legfőbb ügyészt. Polt Péter nem szolgált újdonsággal. Hiába tart több mint két éve az eljárás, gyanúsított továbbra sincs.

Lázár János kancelláriaminisztert a Hír TV két hete kérdezte arról, hogy Farkas Flórián a Fidesz szövetségese maradhat-e akkor, ha meggyanúsítják.

– Akiknek büntetőügye van folyamatban és ezért felfüggesztik a mentelmi jogát jelenleg a Fidesz-frakcióból, azok felkerülhetnek-e 2018-ban a Fidesz–KDNP-listára?
– Erre nem láttam példát az elmúlt 30 évben.
– És hogyan kezelnék?
– Hát, azt elég egyszerű kezelni.
– Tehát igen vagy nem?
– Hát, nem lesz a listán. Nem láttam olyan politikai pártot, aki olyan embert a listájára tenne, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban személyére és nem ismeretlen tettes kapcsán” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán Viktor egyelőre nem válna meg Farkas Flóriántól, aki egyike a miniszterelnöki biztosoknak. De arra kitérő választ adott, hogy a cigány vezető rajta lesz-e jövőre a Fidesz választási listáján.

„A jövőben a személyes szándékom az, hogy Farkas Flóriánnal szeretném folytatni az együttműködést, egyébként a magyarországi cigányság szervezeteivel hasonlóképpen. Ez egy fontos és nehéz kérdés, nem ezért jöttünk ide, de fontosnak tartom, hogy ők integrált, befogadott, beillesztett része maradjon a politikai közösségnek, és mindig azzal, aki erre a leginkább alkalmasnak mutatkozik. De a személyi döntéseket, csak a személyes szándékaimról tudok most önnek beszámolni” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány volt romaügyi államtitkára szerint a cigányok szavazatai fontosabbak a Fidesznek a közélet tisztaságánál.

„Amikor Farkas Flóriánról van szó, akkor tudjuk, hogy a kormány mindig falazott neki, illetve most már tudjuk, hogy kényes hírnevére Kövér László is falaz neki, mégpedig azért, mert a Híd a munkába programban 1,6 milliárd forint, ami eltűnt, az Farkas Flórián nevéhez köthető, és még lehetne sorolni, hogy milyen források tűntek el az Országos Roma Önkormányzat akkori működése alatt, amikor Farkas Flórián vezette” – emelte ki Teleki László országgyűlési képviselő.

A választási megállapodást a meghirdetett időpontnál korábban és a sajtó kizárásával írta alá Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke Farkas Flóriánnal. A Lungo Drom elnökének a 90-es évek közepén volt már büntetőügye, de a felelősségre vonást megúszta. Megkegyelmezett neki az akkori politikai vezetés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!