2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

„Orbán Viktor miniszterelnök úr sose fog az aluljáróban aludni”

2015. december 9., szerda 19:07, frissítve: szerda 21:02

Elutasította a honvédelmi és rendészeti bizottság kormánypárti többsége a hajléktalanság büntethetőségét megszüntető LMP-s javaslatot. Szél Bernadett, az ökopárt társelnöke a szabálysértési törvény módosítását kezdeményezte, mert a jogszabály bünteti, ha valaki életvitelszerűen él közterületen. Kósa Lajos, a rendészeti bizottság elnöke szerint nem igaz, hogy kriminalizálták a hajléktalanokat, az LMP pedig csak politikai haszonszerzésre használja az utcán élőket.

„Ízléstelennek és felháborítónak tartom, amit csináltak” – ezt mondta az LMP társelnöke arra, hogy a hajléktalanokról szóló vitában nem kapott szót hajléktalan. Szél Bernadett azért kezdeményezte a szabálysértési törvény módosítását, mert szerinte az a hajléktalanokat bünteti. A jogszabály ugyanis megtiltotta, hogy bárki életvitelszerűen tartózkodjon közterületen. Emiatt két év alatt mintegy 500 esetben indult eljárás.

„Senki ne gondolja azt, hogy a hajléktalanszállókon eltüntetett emberek vagy az erdőben bujkáló, kunyhóban meghúzódó emberek számára ez lenne a megoldás. Én azt gondolom, hogy erősödő országról akkor lehet beszélni, hogyha a lakhatásban valódi változások vannak. És bármit mond is most az önök kormánypropagandája, tény az, hogy egyre több ember kerül olyan helyzetbe, hogy nagyon-nagyon könnyen elveszítheti a lakását” – mondta az LMP társelnöke, Szél Bernadett.

A bizottság kormánypárti elnöke szerint az LMP csak politikai haszonszerzésre használja az ügyet. „Az az állítása nem felel meg a tényeknek, hogy önmagában azért, mert valaki hajléktalan, bárki is üldözné. Minthogy önmagában azért, mert valaki szegény, azért bárki, bárkit üldözne vagy zaklatna, ez Magyarországon egész egyszerűen nem igaz. Az, hogy a közterületek rendjével kapcsolatban van egy szabályozás, és az mindenkire kiterjed, ha milliárdos, ha hajléktalan, az nem ennek a sajnálatos jelenségnek a kriminalizálása” – mondta Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke.

Kósa arra emlékeztetett, hogy öt év alatt 400 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, emelkedett a minimálbér, valamint a reálbér, viszont csökkent a rezsi és a szegények száma.

Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke reagált a fideszes politikus szavaira.

„Elnök úr! Ne nézzük már teljesen hülyének egymást! Önök megemelték a bruttó minimálbért, aminek a nettója az infláció, az elmúlt ötéves infláció értékét nem volt képes meghaladni.”

A bizottság kormánypárti többsége végül elutasította a javaslat tárgysorozatba vételét.

„Kósa úr sose fog lejönni az aluljáróba aludni. Orbán Viktor miniszterelnök úr sose fog az aluljáróban aludni. Mi, hajléktalan emberek kénytelenek vagyunk ott aludni. Nagyon-nagyon kevés hajléktalanszálló van, de nem is az a cél, hogy azt növeljék” – mondta egy hajléktalan.

A Város Mindenkiért csoport szerint hajléktalanszállók helyett szociális bérlakásokra lenne szükség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!