2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Orbán valóra váltja, amit a nép akar

Hír TV

2018. január 5., péntek 17:14, frissítve: péntek 21:45

A lázadás után meghirdette a népakarat helyreállításának az évét Orbán Viktor. A miniszterelnök ezt a német Keresztényszociális Unió parlamenti képviselőinek tanácskozása után közölte, amelynek díszvendége volt.

A bajor miniszterelnök és pártja, a Keresztényszociális Unió frakcióvezetője várta Orbán Viktor érkezését. A magyar miniszterelnököt a párt évadnyitó ülésére hívták meg, ahol a bevándorlás- és menekültpolitika volt az egyik főtéma.

A CSU vezető politikusaival ellentétben a bajor Zöldek nem örültek ennyire a magyar kormányfő érkezésének. Kék európai uniós lufik felengedésével tiltakoztak ellene a tanácskozás helyszínén, a szociáldemokrata Martin Schulz pedig egy, a Bild Zeitungnak adott interjújában arra szólította fel Horst Seehofert, hogy emlékeztesse Orbánt a demokrácia alapelveire.

A bajor pártelnök viszont inkább dicsérte a magyar kormányfőt.

Orbán Viktor bátor ellenálló harcos volt a kommunista diktatúra alatt. Többször, ragyogóan elnyerte a népe bizalmát demokratikus választásokon, és nagyon sikeres Magyarország fejlesztésében. Semmi kétség afelől, hogy alkotmányos alapokon áll – mondta Horst Seehofer.

Orbán Viktor a Seehoferrel közös sajtótájékoztatón a lázadás éve után a népakarat évét hirdette meg.

Az elmúlt éveknek az volt a kérdése, hogy a népakaratnak sikerül-e teret nyitni és érvényt szerezni. Európában sok helyen a vezetők nem azt tették, amit a nép akart. A demokráciában ilyenkor mindig zavar keletkezik, és ezt az ellentmondást valahogy mindig fel kell oldani. Én azt mondtam a bajor barátaimnak, hogy szerintem 2018 a népakarat helyreállításának az éve lesz Európában, és az európai nép lépésről lépésre ki fogja kényszeríteni, hogy olyan döntések szülessenek, amely szolgálja migránskérdésben is az ő érdekeiket – fogalmazott a miniszterelnök.

A német Keresztényszociális Unió is egy szigorúbb bevándorláspolitikáért harcol Németországban. Ennek ellenére sok választót veszítettek a szeptemberi választásokon, többségük a még radikálisabb AfD-hez vándorolt át. Ősszel újabb választás vár a pártra, ezúttal tartományi szinten. Orbán Viktor vendégszereplése így egyben a CSU kampánynyitóját is jelentette. Elemzők szerint ezzel üzent a párt az AfD-hez átvándorolt szavazóinak, hogy ők is tudnak radikálisabb menekültpolitikát folytatni. A CSU egyébként csökkentené a menekültek szociális juttatásait és kötelezővé tenné a korvizsgálatot azoknál a menedékkérőknél, akiknél nem egyértelmű, hogy nagykorúak-e. Ezekkel a feltételekkel vág egyébként neki a Keresztényszociális Unió a vasárnap kezdődő nagykoalíciós tárgyalásoknak is Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójával.

A legújabb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a németek többsége nem nézi jó szemmel, hogy a bajor Keresztényszociális Unió előbbre tartja a tartományi országgyűlési választások kampányát, mint a nagykoalíciós egyezséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!