2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:50

Orbán: Orosz gáz kell Törökországon keresztül

2015. február 24., kedd 16:45, frissítve: kedd 17:18

Törökországon keresztül Magyarországra kell juttatni az orosz gázt – a miniszterelnök szerint ezen kell dolgozni a következő években. Orbán Viktor ezt a török kormányfővel folytatott megbeszélés után mondta. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: a felek abban érdekeltek, hogy a „Kelet vagy Nyugat” kérdése helyett azt lehessen mondani, „Kelet és Nyugat”. A találkozón a két ország miniszterei több kétoldalú megállapodást is aláírtak.

Két év szünet után járt ismét török miniszterelnök Magyarországon. Ahmet Davutoglut nemcsak a magyar külpolitika, hanem a delegációs terem festménye is érdekelte. Orbán Viktor azt mondta, ha a magyar és a török fél tárgyalóasztalhoz ül, a történelmet nem lehet megkerülni. „A nagy Attila unokái vagyunk. Fölidézzük, mert a Parlament festett falai is emlékeztetnek erre, hogy egykor hősiesen harcoltunk egymás ellen” – fogalmazott.

Szembenállás helyett ma már közös a jövőkép. Orbán Viktor azt mondta, a jelenlegi, rekordnak számító 2 milliárd dollárról 5 milliárdra kell emelni a két ország közötti áruforgalmat. A magyar kormányfő szerint közös cél az is, hogy a jövőben Törökországon keresztül Magyarországra is eljusson az orosz gáz.

„Magyarország beszorított helyzetben van, ezért különösen felértékelődik számunkra Törökország. Az oroszok legutóbb úgy döntöttek, a gázt inkább Törökországba szállítják. Nekünk azon kell dolgoznunk, hogy valahogy a gázt el tudjuk hozni Európába és így Magyarországra is. Egymással rivalizáló útvonaltervek fekszenek az asztalon, ezek versenyeznek egymással, de még messze van a befutó. Magyarország aktív politikát folytat annak érdekében, hogy Törökországból Szerbián keresztül érkezhessen meg déli irányból a gáz. A következő évek legnagyobb kihívása, hogy ezt a koncepciót meg tudjuk valósítani” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A török miniszterelnök szerint ehhez minden támogatást megadnak. „Magyarországnak és a szomszédos országoknak szeretnénk segítséget nyújtani az energiaszükségleteik kielégítésében. A mennyiséget meg kell beszélni, hogy mekkora igény van, mennyi gázra lenne szükség. Nyitottak vagyunk. Készek vagyunk arra is, hogy közös vállalkozásokat hozzunk létre a Mollal, szeretnénk, ha minél több országban jelen lennénk” – fogalmazott. Ahmet Davutoglu köszönetet mondott azért, hogy Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozását. A két fél atomipari és vízügyi egyezményeket írt alá, Magyarország pedig vállalta, 150 török tanulónak ösztöndíjat biztosít.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!