2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Orbán megígérte: néhány nap, és megkapják a pénzt

,

2015. március 4., szerda 19:30, frissítve: csütörtök 08:20

A Magyar Nemzeti Bank a mai nappal visszavonta a Buda-Cash Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a brókerház felszámolását. A jegybank közleménye szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a múlt héten kirendelt felügyeleti biztos adatai alapján a brókerház jelentős összeggel nem tud elszámolni. A Nemzeti Banknál ismét megerősítették azt is, hogy a Buda-Cash ügyfeleit a Befektetővédelmi Alap kártalanítja majd. Közben a kormány úgy döntött: 245 millió forintos gyorssegélyt nyújt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek a brókerbotrány miatt bezárt DRB bankcsoportnál tartották megtakarításaikat.

Szerdától húsz munkanapon belül kártalanítja az Országos Betétbiztosítási Alap a Buda-Cash-botrány miatt bezárt DRB bankcsoport lakossági ügyfeleit. Az érintett bankok betéteseinek nincs semmi teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a négy pénzintézet összesen 123 ezer betétes közel 130 milliárd forintját kezelte. „Márciusban minden betétes hozzá fog jutni a pénzéhez és a jegybank információi alapján az egy betétesre jutó követelés az töredéke a törvényben előírt maximum 30 millió forintos kifizetési plafonjának, ezért a lakossági ügyfélkör a teljes követelésállományához hozzá fog jutni” – hangsúlyozta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Százezer forintig a kártalanítási összeget házhoz viszi majd a postás, e fölött az összeg fölött pedig értesítést kapnak a betétesek az átvétel módjáról. „Olyan ígéretek vannak, hogy péntekig fognak utalni, akinek nem a DRB-ben volt (a pénze). Akinek a DRB-ben volt, hozzá postán fog menni péntekre, legkésőbb hétfőre” – mondta Theisz Ferenc, Beremend polgármestere.

Orbán Viktor szerdán a parlamentben fogadta a Buda-Cash-botrányban érintett 67 önkormányzat vezetőjét. Az egyeztetésen a miniszterelnök megerősítette, hogy a kormány 245 millió forintos rendkívüli támogatást nyújt az érintett településeknek.

A Hír TV-nek nyilatkozó polgármesterek szerint az első utalásokból fedezni tudják az önkormányzati dolgozók fizetését és a segélyeket is. Beregszászi József Nagyharsány polgármestere így nyilatkozott erről:

– Ezekre a bennragadt forrásokra pályázni kell majd?
– Így igaz, minden önkormányzat figyelmet felhívták, hogy tegyék meg a bejelentéseket és, hogy mennyi pénzük maradt bent a bankoknál.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a fennmaradó összegeket az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok kiegészítő költségvetési támogatásából pótolják majd vissza. „A miniszterelnök úrtól ígéretet kaptunk arra, hogy ezeket a pénzeket megkapjuk. Mi jobb helyzetben vagyunk, mert mi harmincmillió alatt vagyunk; mi a teljes összeget meg fogjuk kapni a biztosítási alapból. A nagyobb összegeknél problémák lesznek, ott az állami támogatás lesz a mérvadó” – mondta Bosnyák Zoltán Kásád polgármestere.

Az MNB szerdán arról is döntött, hogy visszavonja a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezi annak felszámolását. Ezzel lehetővé vált, hogy az Országos Befektetési Alap kártalanítsa a brókercég ügyfeleit.

Segítség
A Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok is pénzhez jutnak. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásában azt mondta: hatvanhét település 245 millió forint rendkívüli támogatást kap.


Nem mindenkit kártalanítanak teljesen

Nem minden önkormányzat számíthat teljes kártalanításra a Buda-Cash-botrány miatt. A nemzetgazdasági miniszter Magyarország élőben című műsorunkban korábban azt mondta, a kedvezőbb kamatra spekuláló helyhatóságok más elbírálás alá esnek majd. Varga Mihály tárcavezető egyébként úgy számol, a brókerház 3 milliárd forintot meghaladó értékben károsíthatta meg az érintett önkormányzatokat. „Én nem zárom ki, ha olyan helyzet állna elő, hogy az önkormányzat nem tudja a béreket vagy a szociális segélyeket kifizetni, akkor az államnak segíteni kell, közbe kell lépnie. Ha azonban olyan dologról van szó, hogy egy önkormányzat a pénzét azért parkoltatta egy ilyen pénzintézetnél, mert úgy gondolta, hogy a kamatok kedvezőbbek, akkor azt gondolom, hogy ez más elbírálás alá esik” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

A magánszemélyeknek nincs teendőjük

„Az OBA maximálisan kifizethető összege a mai euróárfolyammal kalkulálódott, ez 30 millió 461 ezer forint. Tehát ez az az összeg, amit egy magánszemélynek vagy egy jogi személynek maximálisan kifizethetünk ebben az ügyben” – mondta kedden az OBA kommunikációs igazgatója. „A betéteseknek nincsen teendőjük, a kártalanítás a banki adatokból kiindulva automatikus, valamennyi betétesnek – akár magánszemélynek, akár jogi személynek – levél útján fogjuk küldeni az értesítést, hogy hogyan tudnak hozzájutni az összeghez. Ez a napokban meg is fog történni” – tette hozzá.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!