2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Orbán: Kartellgyanú volt az M4-nél

2015. április 10., péntek 19:55, frissítve: péntek 20:02

A választási évre, azaz 2018-ra eléri a sztráda Szolnokot – ezt ígéri a miniszterelnök. Az M4-es autópálya építésének leállításáról a héten döntött a kormány. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az egész beruházást újra kell tervezni, azaz az is elképzelhető, hogy a sztráda új nyomvonalon halad majd.

Harmincmilliárd forintot költ a kormány erre és 2018-ra meg is építik – jelentette be a miniszterelnök Egerben, miután tárgyalt a város polgármesterével. „Nem érdemes a mostani méretet megtartani, meg három sávosra építeni. Akkor egy négysávos autóutat kell építeni, mert lehet, hogy forgalomszámítási szempontok is vannak, de vannak más szempontok is – az itt beidézett irodalmi hely is erről beszél – vagyis be kell kapcsolnunk a várost a gazdaság vérkeringésébe és azt fél megoldásokkal nem tudjuk elérni” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor megismételte, hogy a következő években több, mint hatszázmilliárd forintot költ a kormány autóutak és autópályák építésére. A pénz szerinte arra lesz elég, hogy a megyei jogú városokat bekössék az autópálya hálózatba, a meglévő autópályákat pedig elvezessék az országhatárig. Az M4-es autópályára viszont ebből a keretből nem jut. „Ebből a pénzből olyan beruházásokat tudunk támogatni, ahol nincs kartellgyanú, és ahol ésszerű árszabások vannak. Az M4-es beruházás leállításától függetlenül – bár most Egerben vagyok – szeretném világossá tenni a szolnokiak számára, hogy Szolnok városát, a 2018-as választásokig négysávos autóút fogja kapcsolni a magyar autópálya rendszeréhez” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszán történő beruházást a kormány szerdán állította le. Folytatni lehetne, de mára a sztráda nyomvonala is kérdésessé vált. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis csütörtökön nem zárta ki, hogy a beruházást újratervezik. „Miután a költségvetésben erre nincs fedezet 2015-ben, ezért ezt a beruházást le kell állítani, a kormány ezt a döntést meghozta, ezt követően kell megvizsgálni, hogyan kell megépíteni. Nagy az esélye, hogy a megkezdett munka lesz befejezve, de az is egy nagyon fontos, ha már költségvetési pénzből építünk, akkor építhetjük nyilvánvalóan a Pest megyei szakaszt is, tehát akkor többféle nyomvonal merül fel, mert az Európai Bizottság tiltotta a Pest megyei építkezést, de most a költségvetési pénzből semmi akadály nincs, hogy a legegyszerűbb nyomvonalon kössük össze. Annak sincs akadálya, hogy akár a 405-ös fejlesztésével, átalakításával az M5-ös autópályába kössük be Szolnokot – ezt a Fejlesztési Minisztérium meg fogja vizsgálni. Mindenképpen egy új közbeszerzést kell kiírni, aminek az időtartama 6-8 hónap még az áttervezést követően, és ezt követően folytatódhat vagy kezdődhet az építkezés” – mondta a politikus.

Az M4-es építésének leállításakor a kormány kartell gyanújára hivatkozott, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság többször is cáfolta, hogy vizsgálták volna a közbeszerzést, az árakat pedig pár hónapja még a kormány is rendben lévőnek találta. A beruházásra szánt összeg pedig a költségvetésben is szerepelt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!