2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Orbán: Dörzsöltebb külpolitikára van szükség

,

2015. március 9., hétfő 14:45, frissítve: hétfő 15:01

A keleti nyitás megtörtént, kezdődhet a déli – erről a nagyköveti értekezleten beszélt Orbán Viktor. A miniszterelnök megismételte: nemzeti alapú magyar külpolitikára van szükség, amelynek alapját a magyar gazdaság sikere adja, a magyar diplomáciának pedig kereskedői dörzsöltségre van szüksége.

A mai világban nem elég dörzsöltnek látszani, annak is kell lenni – üzente a nagyköveteknek a miniszterelnök: „Kicsit közelebb kell menni a realitásokhoz, nem általában kell dörzsöltnek lenni, nem értelmiségi dörzsöltségre, hanem kereskedelmi dörzsöltségre volna szükségünk és ez két különböző dolog.”

Németország, Oroszország és Törökország. Ez a három hatalom határozta a magyarság történelmét az elmúlt ezer évben a miniszterelnök szerint. Ma is ezeknek az országoknak a viszonylatában kell értelmeznie a magyar külpolitikának a világgazdaság és a világtörténelem eseményeit – hangoztatta Orbán Viktor. „Hogy megvan a véleményünk arról, amit az oroszok csinálnak és a nemzeti jog megsértésével kapcsolatban mindig világosan állást foglalunk, hogy ezt nem tudjuk elfogadni, hogy Ukrajna területi integritása Magyarország számára a doktrínánk része, tehát a külpolitikánk meghatározó eleme, ez mind fontos, ezt képviselni kell, de ebből nem következik egy oroszellenes politika, mert abban a pillanatban Oroszország elveszíti az érdekeltségét Magyarország sikerében, márpedig pont az ellenkezőjét akarjuk tenni” – fogalmazott a miniszterelnök.

De a szomszédban nem szeretne többé oroszokat látni a kormányfő. „Ukrajna destabilizálása éles ellentétben áll Magyarország érdekével. A magyar geostratégiai gondolkodásnak egyik fontos pillére, de lehet, hogy a legfontosabb pillére, hogy Oroszország és Magyarország között mindig kell lennie valaminek. Nem akarunk közös határt, valaminek kell lennie, egy területnek, minél nagyobb, annál jobb. Egy szuverén államnak, ez nem csak Ukrajna érdeke, ez elemi magyar érdek is” – mondta Orbán Viktor.

A keleti nyitást a miniszterelnök idén lezárja, és már ki is jelölte az új irányt. Ahogy fogalmazott, a keleti kapu nyitva, a jövőben arra kell csak figyelni, hogy ne csukja be senki. „Ha sikerül stabilizálni Afrikát, akkor Afrika egy nagy gazdasági lehetőség lesz a világgazdaság számára, nem véletlen, hogy ha figyelik a térség külpolitikáját, iszonyatos aktivitást lehet megfigyelni és van egy másik a déli nyitáshoz tartozó terület, ami hagyományosan a letudandó feladatok közé tartozott a magyar külpolitikában és gazdaságban, ez Latin-Amerika” – zárta gondolatait a kormányfő.

2016-tól Orbán Viktor és az őt kísérő üzleti delegációk dél felé veszik az irányt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!