2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Orbán: A liberális demokrácia kiüresedett, ezért kell új vezéreszme

Hír TV

2018. május 25., péntek 09:34, frissítve: péntek 12:58

A kereszténydemokrácia megvédi a migrációtól határokat és a hagyományos családmodellt tekinti értéknek – erről a miniszterelnök beszélt a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Orbán Viktor azt mondta: a liberális demokrácia kiüresedett, ezért kell új vezéreszmét találni.

„Én úgy látom, hogy a magyar és az európai társadalomfejlődés termelt ki olyan gondolatokat, olyan értékeket, amelyek a mai korban használhatók, igaz, hogy ezek régi vágásúaknak tűnnek, meg már egyszer voltak, meg ezeket már meghirdették, ennek nevében egyszer már naggyá és sikeressé tették Európát, és köztük Magyarországot is. És ilyen a kereszténydemokrácia. Ezt kell szerintem elővenni, ezt kell szerintem leporolni, ezt kell kicsit modernizálnunk, és a régi értékeihez ragaszkodni. És ennek az eszmerendszernek a keretében el tudjuk gondolni a következő 20-30 évét Magyarországnak, és Európának. Szóval a kereszténydemokrácia megvéd minket a migrációval szemben. Megvédi a határokat, a hagyományos egy férfi, egy nő családmodellt támogatja és a keresztény kultúrát megvédését is természetesnek tekinti. Ezért ma, ez a gondolati kör, gondolati rendszer alkalmasabb a gyakorlati politikai zsinórmértékül, mint a liberális demokrácia” – fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök az interjúban arról is beszélt, hogy a jövő hét elején nyújtják be a kormánypropagandában „Stop Soros”-ként emlegetett alkotmánymódosítást a parlamentnek, és keretében módosítják majd a Büntető törvénykönyvet is. A miniszterelnök hozzátette: kimondják általános elvként azt is, hogy mindenkit megillet a nyugodt otthonhoz való jog, ezért nem lehet akárhol tüntetni.

Technikai változások

Kiegyensúlyozott, higgadt politizálásra számít a következő ciklusban az Országgyűlés fideszes házelnöke. Kövér László az Inforádiónak adott interjújában azt mondta: a parlamenti ülésezés rendje nem módosul, a házszabályban pedig csak technikai jellegű változások lesznek. Kövér László arról is beszélt, hogy a parlament ellenzéki alelnökeivel jó a kapcsolata, és szeretne velük közösen kialakítani egy házrendet. Kiemelte ugyanakkor, hogy azzal, hogy a Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc vezetésével önálló frakciót alakíthatott, csökkenni fog a parlamenti viták színvonala. A kormány budai Várba költözéséről annyit mondott, hogy az új helyszínnek szimbolikus jelentősége is lesz.

„Az elmúlt 28 évben sem pénz nem volt rá, hogy kiépítsenek egy kormányzati negyedet, vagy visszaépítsék a korábbi Várban meglévő álláshelyeit. Meg aztán őszintén szólva senkinek nem is volt annyira fontos, mint talán nekem, éppen azért mert nekem egy heppem, ha szabad így fogalmazni ez a szimbolikus politizálás is. Nyilvánvalóan kellett hozzá egy olyan kormány is, amelyik ezt ugyanígy gondolja, mint az éppen aktuális házelnök és mindent megtesz annak érdekében, hogy fizikai értelmében is lehetőséget kapjunk végre arra, hogy belakjuk a saját magunk által birtokolt teret. És az egy fontos lépés lesz, én nagyon nagy izgalommal készülök rá és egy nagy ünnepe lesz a demokráciának, szerintem” – mondta Kövér László.

Reagáltak Gyurcsányék

A Demokratikus Koalíció szerint a parlamentarizmussal összeférhetetlen színvonalat éppen annak a Kövér Lászlónak köszönhetjük, aki szerint „az ellenzéki tábor intellektuálisan üres, morálisan értékelhetetlen”. Kövér láthatóan nem csak, hogy tűzzel-vassal küzd a parlamentáris demokrácia ellen, hanem nem is érti annak működését és jelentését, miszerint kormány és ellenzék együtt képviselik a hazát, és igen, a haza ellenzékben is van.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!