2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Orbán a helyszínen tekinti meg a készülő kerítést

,

2015. július 15., szerda 19:27, frissítve: szerda 19:46

Mórahalomra látogat majd Orbán Viktor miniszterelnök, amikor elkészül a 150 méteres próbadrótkerítés a magyar–szerb határon – tudta meg a Népszabadság. A vasfüggöny a tervezett 4 helyett csak 3 méter magas lesz, két sor pengekerítéssel. Emiatt a Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul. Az MSZP és az Együtt pedig azt követeli a kormánytól, hogy buszokkal és újabb befogadóállomásokkal kezelje az egész országon átvonuló menekülthullámot.

Gyorsan fogy a reggeli a pécsi vasútállomáson. A menü lekváros kenyér és ásványvíz. Kézről kézre jár az édesség a gyerekek között, míg szüleik ruhákat válogatnak – ők Szíriából érkeztek, és Pécsről a debreceni menekülttáborba mennek majd. „Semmijük nincs, teljesen kiszolgáltatott helyzetben vannak, étel-ital hiánnyal küzdenek, pénzük különösen nincs. Vannak olyanok, olyan területről, akiken csak az a ruha van, amiben eljöttek. A családjukat kiirtották, menekülnek, nem tudnak hazatérni és nem is tudják, mi lesz velük” – mondta Garzó Gábor.

Élelmiszercsomagokkal és tisztítószerekkel a segélyszervezetek és a szeretetszolgálatok is segítenek. A migránsok közül az időseket, a betegeket és a gyerekeket, valamint a kisgyermekes családokat külön is támogatják a Karitatív Tanács szervezetei. „Konkrét kéréseket kaptunk mind az Országos Rendőr-főkapitányságtól, mind pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól: egyrészt matracra, vaságyakra, paplanra, párnára, ágyneműre van szükség elsősorban, másrészt gyógyszerekre, harmadrészt pedig ruhaneműkre” – fogalmazott Soltész Miklós társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az MSZP megnyitotta Jókai utcai székházát a menekülteken segítő civilek előtt, hogy logisztikai és koordinációs központként használják. A szocialisták budapesti elnöke azt követelte a kormánytól, hogy nyissanak meg új átmeneti befogadótáborokat a migrációs hullám miatt. „A látványos semmittevése a kormánynak menekültkérdésben csupán azért van, hogy kialakítsa a békétlenséget az ideérkező menekültek és a magyar lakosság között, hogy pattanásig feszítse a húrt, hogy kialakuljon az a krízishelyzet, ami alátámasztja az undorító gyűlöletkampányát. Semmi más nincs a tarsolyában a Fidesznek, csak az, hogy ezt bebizonyítsa, és mindent megtesz azért, hogy kialakuljon a krízis Magyarországon” – nyilatkozta Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

Az Együtt a menekültügyre kapott EU-s támogatás felhasználásáról faggatná a belügyminisztert. „Azt az európai uniós támogatást, amelyben Magyarország részesül a menekültek támogatására, hogyan használja fel a kormány, mire költi a pénzt? Például miért nem költik buszokra, hogy a debreceni táborba meg Vámosszabadiba, más befogadóállomásokra Szegedről kényelmesen és biztonságosan el tudjanak jutni az emberek?” – tette fel a kérdést Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselő.

Közben már a vasfüggöny részletei is napvilágot láttak. A határzár a tervezett 4 helyett csak 3 méter magas lesz, tetején és alján pedig pengés drótot feszítenek ki. A DK emiatt az Európai Bizottsághoz fordul, mert szerintük a pengesor akár életveszélyes sérüléseket is okozhat. „Ép eszű ember ilyen javaslatot a 21. században nem tesz, ép eszű kormányzat ilyen kerítést a 21. században nem épít. A kerítésről eddig is tudtuk, hogy deklarált célja az, hogy megpróbálja távol tartani a bevándorlókat Magyarországtól, de erre a deklarált céljára teljes egészében alkalmatlan” – szögezte le Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

A Fidesz-frakció szerint a baloldal még most sem a magyarok, hanem a bevándorlók érdekeit nézi. A nagyobbik kormánypárt közleménye szerint a magyar emberek érdeke az, hogy mielőbb felépüljön a határzár, amely megvédi Magyarországot és Európa schengeni határait, valamint a határ közelében élő emberek biztonságát az illegális bevándorlóktól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!