2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Orbán a halálbüntetésről: ha másképp nem megy, be kell vezetni

2015. május 8., péntek 12:39, frissítve: szombat 12:34

Ha másképp nem sikerül megvédeni az embereket, akkor be kell vezetni a halálbüntetést – mondta szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: ő maga életpárti, de szerinte amikor a kaposvári trafikosgyilkossághoz hasonló brutális bűncselekmények történnek, az emberek úgy érzik, nincsenek biztonságban. A kormányfő arról is beszélt, hogy a halálbüntetés és a bevándorlás szabályozását is tagállami hatáskörbe helyezné. A devizahiteles elszámolás kapcsán a kormányfő azt mondta: természetes, hogy az emberek mindig többet szeretnének kapni, szerinte azonban a kormány elment a falig.

Múlt kedden vetette fel a miniszterelnök, hogy a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani. A kijelentés nagy vihart kavart az Európai Unióban.

„A miniszterelnök úr szeretné önöket arról tájékoztatni, hogy fél 3-kor beszélt Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével, aki a beszélgetésről tájékoztatni fogja majd a nyilvánosságot. És tájékoztatta arról, hogy Magyarországon vita van a halálbüntetésről, és tájékoztatta arról is, hogy a miniszterelnök úr nem tervezi a halálbüntetés bevezetését. Vita van a halálbüntetésről, tehát nem arról van szó, hogy egy terv lenne a halálbüntetés bevezetésére” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János kancelláriaminiszter.

A miniszterelnök két nappal később az Echo TV-ben már finomított álláspontján. „Korainak tartom megválaszolni a kérdést, hogy be kell-e vezetnünk a halálbüntetést, vagy sem. De fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla. Ezért a brüsszeli viszonylatban egy demokráciavita állt elő” – nyilatkozta a kormányfő.

A Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában pedig ismét mást mondott. „Én az élet pártján vagyok, következésképpen onnan nézem a kérdést, hogy mire van szükség ahhoz, hogy megvédjük a törvénytisztelő, ártatlan embereket. Ha meg tudjuk őket védeni a halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szerint amikor a kaposvári trafikosgyilkossághoz hasonló brutális bűncselekmények történnek, az emberek úgy érzik, nincsenek biztonságban. A miniszterelnök szerint az Európai Unió helyett a nemzetállamoknak kellene dönteniük arról, hogy bevezetik-e a halálbüntetést vagy sem.

A kormányfő beszélt a bevándorlás szabályozásáról is. Orbán Viktor szerint az illegális határátlépés nem bocsánatos bűn. „Hogyha nem szabályozzuk a bevándorlókat, hanem egy ilyen kollégiumi házibulit hirdetünk, hogy mindenki jöhet, aki ráér és akar, és addig marad, ameddig a kakas kukorékolni nem kezd, akkor a polgári berendezkedésnek semmi esélye sem lesz. Egy nagyon komoly problémával állunk szemben. Hússzorosára nőtt az illegálisan a magyar határt átlépők száma. Ez Európában is kiemelkedő adat. A legtöbb menekült Svédország után lakosságarányosan számolva Magyarországra érkezik” – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a problémát az indulásakor kell kezelni, például az embercsempészek hajóinak megsemmisítésével. A szárazföldön érkező bevándorlók kérdését viszont a szabályozás szigorításával is meg lehetne oldani – tette hozzá a kormányfő. „Ha az Európai Unió nem kényszerít ránk életszerűtlen szabályokat, ma ez a helyzet, ha ezeket a szabályokat le tudjuk rúgni magunkról, és mi erre készülünk, akkor képesek vagyunk Magyarországot megvédeni a megélhetési bevándorlóktól” – mondta a miniszterelnök.

Orbán: A kormány elment a falig

A devizahiteles elszámolás kapcsán a kormányfő természetesnek tartja, hogy vannak olyanok, akik ezzel elégedetlenek, de arra emlékeztetett, hogy az elszámolás kereteit az igazságszolgáltatás jelölte ki, a kormány pedig elment a falig.

„Erre a magyar történelemben még nem volt példa, hogy az erőfölényével visszaélő, az embereket kijátszó hatalom, ez esetben a bankok, arra kényszerüljön, hogy elszámoljon és visszaadjon pénzt. Ezermilliárd forintról beszélünk. Nem véletlen, hogy a nemzetközi térben magyar példáról, magyar modellről, magyar válságkezelésről beszélnek. Ettől még vannak családok, akik többre számítottak, mint ami most bekövetkezett” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint ésszerű a Magyar Nemzeti Bank javaslata, miszerint az autóhiteleket és a személyi hiteleket is forintosítanák.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tízparancsolatra hivatkozva csütörtökön azt mondta: református lelkészként nem támogatja a legsúlyosabb büntetési tétel bevezetését, ugyanakkor fenntartja, hogy a témáról vitázni érdemes.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!