2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán: A háborúnál a törékeny béke is jobb

,

2015. február 13., péntek 12:39, frissítve: péntek 19:17

A kormányfő hívta meg Magyarországra Vlagyimir Putyint – az orosz elnök látogatásáról is beszélt Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában. A miniszterelnök szerint Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal. Az Ukrajnáról szóló minszki megállapodásról azt mondta: a törékeny béke is jobb, mint a háború.

Háború vagy béke, Ukrajnában ma ez a kérdés a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor az összetett, 13 pontból álló tűzszüneti megállapodásról azt mondta, hogy a háborúnál a törékeny béke is jobb. Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő keddi budapesti látogatására utalva a kormányfő úgy fogalmazott: Magyarország nemzeti érdeke, hogy rendezett, kiszámítható, a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatai legyenek a térség egyik nagyhatalmának számító Oroszországgal.

– '56-ban mégiscsak a szabadságharcunkat, igaz, akkor a Szovjetunió, de leverte, én személyesen is, '89-ben talán elsőként kívántam nekik jó utat hazafele, tehát mindig van egy sajátos lélektani feszültség az oroszokkal való kapcsolatban, de ezen úrrá kell lennünk, én is törekeszem erre, nem érzelmi kérdésről beszélünk. Magyarországnak nyilvánvaló érdekei vannak, ezek részben biztonsági, részben pedig gazdasági érdekek, részben energiaellátáshoz kötődő érdekek, mondta a miniszterelnök a közrádióban.

Magyarország ésszerű érdeke az is, hogy a szomszédos, csaknem ötvenmillió lakosú Ukrajnával is jó kapcsolata legyen – hangoztatta a miniszterelnök, aki a Putyin-látogatás előtt Kijevben tárgyal az ukrán elnökkel, Petro Porosenkóval.

„Akármilyen többnemzetiségű ország is Ukrajna, most a létéért, a fennmaradásáért, a területeiért harcol, tudnunk kell, hogy ez az elsődleges szempont ma minden ukrán ember fejében, és ezen belül, ennek tudomásul vételével kell nekünk foglalkozni – jól eltalálva a magyar ügynek adott hangsúlyt – a magyarok kérdésével, ki fogunk állni mindig a magyarokért. Az, hogy a béke pártján vagyunk, tekintélyes mértékben köszönhető annak, hogy ott van kettőszázezer magyar, nem fogjuk őket soha magukra hagyni, de tudomásul kell venni, hogy ők Ukrajna állampolgárai, és Ukrajna ma háborúban áll” – hívta rá fel a figyelmet Orbán Viktor.

A kormányfő a közrádiónak adott interjúban kitért az Oroszországgal húsz éve megkötött, de idén lejáró hosszú távú gázszerződésre is. „Egy új szerződés megkötését nehezíti az a körülmény, hogy a gáz, amelynek árát a világon több helyütt az olaj árához kötik, tehát a gáz ára éppen az olajár változása miatt nem kiszámíthatóan alakult az elmúlt időszakban, senki nem tudja megmondani, hogy a következő két-három évben mi lesz az ésszerű ár, ezért hosszú távú elkötelezést sem kellene vállalnunk, a régi szerződés meg lejárt, és holnap reggel is fűteni kell a háztartásokban, tehát ezt a nehéz dolgot kell megoldani, ez nem lehetetlen” – mondta.

Orbán Viktor jelezte, hogy egy új szerződés feltételeiről csak azután tud nyilatkozni, ha tárgyalt az orosz elnökkel. Így a kormányfő nem is válaszolt az orosz gáz jövőbeli árára és mennyiségére vonatkozó kérdésre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!