2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Ónodi-Szűcs: A várólista nem szégyenfal

Hír TV

2018. január 24., szerda 10:56, frissítve: csütörtök 10:32

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára mutogat az egészségügyi államtitkár az endometriózisos betegek várólistája ügyében. Kedden, egy szakmai konferencia után Ónodi-Szűcs Zoltán a Hír TV-nek azt mondta, a várólistákat az intézmények kezelik, az egészségbiztosító csak a lista beérkezése után tud intézkedni a várakozók számának csökkentése érdekében.

– A várólista nem szégyenfal, egy eszköz azért, hogy legyen transzparencia, ne lehessen a beteget mozgatni előre-hátra a várólistán belül. A beteget védi, és arra is alkalmas, hogy ha a várólistának látszik a hossza, akkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elrendelni tudja a plusz finanszírozást és a plusz eszközt az intézmény számára. Az intézmény ezzel nem élt – fejtette ki az államtitkár.

Közben az állami egészségbiztosító kedd esti közleményében azt ígéri: rövidülnek a várólisták és minden szükséges többletforrást biztosítanak azért, hogy a jelenleg regisztrált betegeket a lehető legrövidebb időn belül ellássák. Decemberben derült ki, hogy a Semmelweis Egyetem I. számú szülészeti és nőgyógyászati klinikáján éveket kell műtétre várnia egy endometriózisban szenvedő nőnek.

De reagált Semmelweis Egyetem is, a Hír TV-nek az alábbi állásfoglalást küldték meg: „A Semmelweis Egyetem szakmai szempontból megvizsgálta az I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika gyakorlatát a mélyen infiltráló endometriózis kórképpel rendelkező betegek ellátása tekintetében. Kiderült, hogy a sajtóhírekben említett beteg az elmúlt 8 évre visszamenőleg nem volt az egyetem betege. Mivel az egyetem számára elsődleges a betegellátás biztonságával kapcsolatos feltételek biztosítása, ezért a várólista vezetésével kapcsolatosan azonnali intézkedések születtek a jelenlegi gyakorlatnál még szigorúbb szabályok szerinti, az átláthatóság és a követhetőség szempontjait előtérbe helyező és a jogszabályi környezetnek teljes mértékben megfelelő várólista vezetése érdekében”.

 

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!