2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Ottó 19:30

Online kapjuk a jövőben a recepteket

Hír TV

2017. október 27., péntek 13:07

Információs felhőbe kerülnek jövő szerdától az egészségügyi adataink, és a háziorvos elektronikus receptet ír fel, bár a gyógyszerészek ezután is szívesebben fogadják a papírt. A rendszer elvileg a biztonságot, hatékonyságot és a betegek kényelmét szolgálja.

Mobil kormányablak a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház előtt, az egészségügyi alkalmazottak soron kívül igényelhetnek e-személyit.

Az egészségügyi dolgozóknak azért van szüksége erre az e-személyi igazolványra, mert november 1-jétől létrejön ez az elektronikus szolgáltatási tér és az e-személyi biztosítja az egészségügyi dolgozóknak a hozzáférést ehhez a térhez – mondta el Harasztiné Süveges Zsuzsanna, hivatalvezető.

Eddig kétmillió-hétszázezren igényelték a speciális igazolványt, de a Digitális Jólét Program miniszterelnöki biztosa is csak most csütörtökön élt ezzel a lehetőséggel.

Tettre kész vagyok, alig várom hogy az elkövetkezendő hónapokban az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér lehetőségeit, szolgáltatásait igénybe vegyük – mondta Deutsch Tamás. 

Első körben a háziorvosok, a szakrendelők, a kórházak és a gyógyszertárak lépnek a rendszerbe, egy év múlva pedig a mentőket és az összes magánszolgáltatót is erre kötelezik.

A digitális felhőbe az elmúlt öt év adatai is bekerülnek.

2019-ig szeretnénk megvalósítani, hogy a múltbeli betegadatokat öt évre visszamenőleg feltöltjük, hiszen nem november elsejétől kezdenek el az emberek gyógyításra szorulni – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Bár az újításokból a betegek leginkább az e-receptet használhatják, a gyógyszerészek ragaszkodnak a papír alapú vényekhez.

– Kamara részéről fontos tartottuk, hogy a beteg kapjon kézbe valamit, egyrészt 65 fölöttiek vényt kapó betegeknek a jelentős hányada, másfelől pedig úgy gondoltuk, hogy nem a gyógyszertárban kell felkészülni egy kifordított monitornál, arra hogy most éppen a felírt gyógyszerei közül  mi az, amit ki fog választani – mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán. 

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a betegekről gyűjtött információk biztonságban lesznek, egyébként is mindenki egyénileg rendelkezhet az adatairól, azaz arról, hogy ki férhet majd hozzá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!