2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ömlik a szennyvíz a Dunába is

,

2016. július 31., vasárnap 12:19, frissítve: hétfő 18:23

Természetkárosítás miatt a hatóságokhoz fordul az egyik baloldali kispárt, amiért tisztítatlanul engedik a Tiszába a szennyvizet a vásárosnaményi szennyvíztisztítóból. Szentendrénél pedig a Dunába ömlik a szennyvíz, nem messze az új szabadstrandtól. A Jobbik azt mondja: már rég le kellett volna választani az esőcsatornáról a szennyvízelvezetőket. A város fideszes polgármestere a vízügyi hatóságtól várja a probléma megoldását, azt mondja, folyamatosan mérik a vízminőséget, és egyelőre nincs ok a strand bezárására.

Vastag csövön keresztül zubog a szennyvíz Szentendrénél a Dunába. Mindez a város büszkeségének számító Duna-korzótól pár méterre történik hetente többször, akár órákon keresztül. A kifolyótól alig pár méterrel lejjebb szoktak vízre szállni a sportolni vágyók, és a gyermekes családok is szívesen töltik itt a szabadidőt.

– Bizony, bizony beszennyezték a vizet, hogy beleengedték az ürüléket, meg ilyesmi.
– Akkor strandolni nem fognak, lehet…
– Nem, nem, nem fogunk, nem – fogalmazott egy helybéli hölgy a Hír TV-nek.

Fél kilométerrel lejjebb viszont már többen is fürdőznek a folyóban. A strandon csak a vízmélységre figyelmeztet a tábla. A strandolók megnyugtatása miatt hirdetményt is kifüggesztettek, eszerint a vízminőséggel nincs probléma. A helyiek szerint azonban van gond; a szennyvízelvezetőket ugyanis már évek óta le kellett volna választani az esőcsatornáról.

„Ezt nem lett volna szabad eddig hagyni, hanem már bizonyos részeket le kellett volna választani, illetve nem ráterhelni erre. Nyilván könnyen mondom ezt, nyilván a szakembereknek más a véleményük, de foglalkozni kellett volna, napirenden kellett volna tartani folyamatosan, és nem megvárni a 24. órát, mire egy olyan helyzet áll elő, amivel már nehéz mit kezdeni” – nyilatkozta Holló István, a Jobbik önkormányzati képviselője.

A polgármester a vízügyi hatóságtól várja a probléma megoldását, azt mondja, folyamatosan mérik a vízminőséget, és egyelőre nincs ok a strand bezárására.

– Bosszúsak vagyunk, és kiemelten figyeljük többek között a strand miatt is, de attól eltekintve is, vagy attól függetlenül is ennek a kiömlőnyílásnak a működését. Ez természetes, és mindent megteszünk azért, hogy a DMRV minél hamarabb üzembiztosan tudja üzemeltetni ezt a létesítményt.
– Mikorra várja ezt a megoldást, a végleges megoldást?
– A végleges megoldás, a kiömlőnyílásnak a bevezetése a fősodorba, ez egy éven belül megvalósulhat – közölte Verseghi-Nagy Miklós polgármester.

„2016-ban Magyarországon gyakorlatilag tisztítatlan szennyvizet engednek, szennyvíztisztító-telepekről a Tiszába, vagyis ömlik a szar a Tiszába” – mondja az Együtt önkormányzati képviselője. Baranyi Krisztina szerint az ország második legnagyobb folyóján még aggasztóbb a helyzet. Vizsgálataik szerint a Tisza menti regionális vízmű a szennyvizet tisztítás nélkül engedi a folyóba.

„Olyan 40-50-szeres határérték-túllépéseket tapasztaltunk, megnéztem a nyers szennyvízmérés eredményeit, ezek a mérési eredmények sokkal durvábbak voltak, mint más szennyvíztelepekre beérkező nyers, tisztítatlan szennyvíz eredményei. Úgy gondolom, hogy ez szándékos, tudatos természetkárosítás. Eredménye annak, hogy a rezsicsökkentés miatt megindokolt államosítás miatt ezek a cégek nem tudnak hatékonyan működni” – mondta a képviselőnő.

A szennyvíztelepet már többször is megbüntette a katasztrófavédelem. Az Együtt természetkárosítás miatt a hatóságokhoz fordul.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!