2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Oda irányítják a betegeket, ahol rövidebb a várólista

2015. június 9., kedd 21:44, frissítve: kedd 21:49

Hétvégi pluszműszakokat rendeltek el a veszprémi kórházban, hogy két héten belül elvégezhessék a daganatgyanús betegek CT-, illetve MR-vizsgálatát. Közben a kórházi várólisták is csökkenhetnek, amire a kormány 5 milliárd forintot szánt. A műtétre váró betegeket a jövőben abba a kórházba irányítják, ahol rövidebb a várólista. Azt a beteg döntheti el, hogy vállalja-e az utazást az esetleg az ország másik felében lévő városba.

„Most szerencsém volt, mert a múlt hét közepe fele telefonáltam ide, és mára kaptam időpontot. Ez úgy tényleg szerencse. Van, amikor két-három hónapokat is várni kell a CT-re” – Mészáros Lászlót hat éve műtötték daganattal, félévente jár ellenőrzésre. Neki szerencséje volt, gyorsan kapott időpontot, mások viszont akár hónapokat is várhattak egy-egy társadalombiztosítás által finanszírozott diagnosztikai vizsgálatra, hacsak nem voltak hajlandóak fizetni érte.

– Ha néhány hónap alatt egy frissen felfedezett rákbetegségbe is bele lehet halni, akkor a hat hónap, hét hónap? Az azt jelenti, hogy az életem azért drágább annál az akár 200 ezer forintnál is amennyibe egy képalkotó diagnosztika kerül – véli Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Egy új kormányrendelet szerint június elsejétől daganatos betegség gyanúja esetén maximum 14 napon belül el kell végezni a CT- vagy MRI-vizsgálatot. Veszprémben hétvégén is dolgoznak emiatt. „Többletműszak-teljesítést rendeltünk el, ez azt jelenti, hogy hétvégén, szombat és vasárnap plusz műszakokban fogjuk ezeket a betegeket besorolni. Ennek az az oka, hogy ellenkező esetben, ha őket a normális munkarendbe soroltuk volna be, abban az esetben a többi betegnek még hosszabb lenne a várakozási ideje” – nyilatkozta Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

Nemcsak a képalkotó diagnosztikára kell esetenként sokat várni Magyarországon. Számos műtétnél is több hónapos vagy akár éves várólista van, attól függően, hogy ki hol él. Szürkehályog-műtétre egyes kórházakban 400 napot, térdprotézisre viszont akár 2081 napot is várni kell. A kormány idén 5 milliárd forintot szán a várólisták csökkentésére. Cél, hogy a kisebb műtéteket két-három hónap alatt, a nagy ortopédiai műtéteket pedig legfeljebb fél év elteltével elvégezzék.

„2015. május végén 43 790 beteg volt várólistán az OEP várólistájának nyilvántartási rendszerében. Ez jóval kisebb, mint a 2012-es induláskori adat, akkor 70 ezer beteg várakozott műtétekre. Ez a szám tehát folyamatosan csökken, reményeink szerint ennek a programnak a keretében is jelentősen fog csökkenni. A program keretében egy olyan 12-15 ezer műtétet fognak elvégezni a kórházak többletként, tehát a normál műtéti program felett terveink szerint” – mondta Kiss Zsolt, az OEP stratégiai főigazgató-helyettese.

A műtétre váró betegeket a jövőben abba a kórházba irányítják, ahol rövidebb a várólista. Azt a beteg döntheti el, hogy vállalja-e az utazást az esetleg több száz kilométerre lévő városba. Ha igen, az OEP utólag megtéríti az útiköltséget, és ha indokolt, egy kísérő utazási költségeit is kifizetik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!