2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Nyugaton orosz befolyásról írnak, a Fidesz nem aggódik

Hír TV

2017. december 3., vasárnap 14:59, frissítve: vasárnap 15:49

A moszkvai befolyásolás ellen több uniós országban is külön munkacsoportot hoztak létre, a Fidesz szerint a magyar titkosszolgálatok jól végzik a munkájukat.

Magyarország Oroszországtól való függősége már a posztszovjet térség államait jellemző szintre emlékeztet – állapította meg a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány tanulmánya. 

„Mindannyian láthattuk, hogy a kontinens nyugati felén erőteljes oroszellenes hangulat alakult ki, oroszellenes politika vált divattá, és ebben a környezetben kellett nekünk a gazdasági kapcsolatainkat megvédeni és fenntartani” – fogalmazott idén februárban Orbán Viktor.

Rendszeres vendég Vlagyimir Putyin Magyarországon, de a paksi bővítés miatt a magyar–orosz gazdasági kapcsolatok is nagyobb hangsúlyt kaptak. A Political Capital tanulmánya szerint Oroszország tudatosan növeli befolyását térségünkben. Moszkva egyúttal nagy hangsúlyt fektet a zavarkeltésre, álhírportálok, internetes bérkommentelők és hirdetések révén juttatnak el valótlan üzeneteket nyugatra. Csehországban és Szlovákiában önálló munkacsoportot állítottak fel az orosz propagandacsatornák kiszűrésére, Magyarországon ezzel nem foglalkozik a kormány. Pedig a szakértő szerint akár a jövő április választásra is lehet hatása az oroszoknak.

„Egész biztos, hogy ez technikailag megoldható, hogy milyen politikai célja van, és ez fel tud-e erősíteni egymásnak ellentmondó üzeneteket akár a régión belül, akár országon belül, ezt fogják mérlegelni az orosz információs stratégák, hogy vajon érdemes-e itt valaki mellett kiállni, kell-e valakit erősíteni, de nem biztos, hogy ez ugyanúgy fog megnyilvánulni. Tehát láttuk, hogy Németországban más elemeket alkalmaztak, mint Franciaországban vagy az Egyesült Államokban” – mondta el Feledy Botond külpolitikai szakértő Newsroom című műsorunkban.

A Fidesz nem tart Oroszország egyre növekvő érdekérvényesítésétől, mondván, jól működnek a magyar titkosszolgálatok.

Hídvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy látja: „Az országot védő szolgálatoknak, titkosszolgálatoknak, egyéb szerveknek kell a munkájukat megfelelően végezni. Értelemszerűen ezen munkavégzésnek a jó része, az nem a nyilvánosság előtt zajlik, és nem is biztos, hogy jó hogyha nyilvánosságra kerülnek ennek részletei, hiszen a hatékonyságukat csökkentheti. Én biztos vagyok, hogy a magyar hatóságok és szolgálatok megfelelően védik az országot például az ilyen jellegű kísérletek ellen is.”

Az LMP szerint egyértelmű, hogy az oroszok már befolyásolják majd a magyar választást.

„Paks II., az a pénzcsap amivel Oroszország befolyásolja a magyar választást. Ez arról szól, hogy Vlagyimir Putyin, hogy tudja saját és Orbán Viktor haveri körét kihasználni, itt 4000 milliárd forintot fognak úgy elkölteni, hogy senki nem tud beleszólni, ezzel már befolyásolják a magyar választást. Ráadásul Paks nemcsak azért fontos, mert ennyi pénzbe kerül, hanem nemzetbiztonsági kockázatot jelent, amit semmilyen más szinten nem fogunk tudni ellenőrizni. Paks II. arról szól, hogy Vlagyimir Putyin befolyásolta a választást, és Orbán Viktornak mindent megtesz, hogy a lehető legtöbb pénze legyen” – jelentette ki Ungár Péter elnökségi tag.

Moszkva terjeszkedését felismerték az Európai Unión és a NATO-n belül is, azonban közös megoldási terv egyelőre nem létezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!