2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Nyomornegyed áll a miskolci aréna útjában

2015. június 28., vasárnap 15:20, frissítve: vasárnap 18:09

A kormányellenes civilek burkolt etnikai tisztogatásnak tartják a dózerolást, de nem ért egyet a módszerrel a borsodi cigány vajda sem. A miskolci nyomortelepek felszámolását Brüsszel is kifogásolta, az Európai Unió szerint a program nincs összhangban a közösségi romastratégiával. A város önkormányzata egy Miskolc melletti bányászvároskába is költöztetett romákat, a helyiek tiltakoznak.

Miskolc egyik nyomornegyedében találhatók a számozott utcák. A 30-40 négyzetméteres komfort nélküli lakások egykor a környékbeli gyárakban dolgozó munkásoknak épültek. A gyárak bezárásával a családok elköltöztek, a lakásokat pedig minimális bérleti díj fejében rászorulók kapták meg.

Molnár Bertalan a 9-es utcában él feleségével és unokájával. A vizet a kútról hordják, WC az udvaron. Havi 22 800 forintból próbálnak megélni.

– Villanyt, vizet hogyan fizetnek?
– Itt nincs vízdíj. Itt csak villany meg a lakbér van, meg a kábel, meg a biztosítás a lakásra. Ám most menniük kell, mert a tervezett új, 15 ezer férőhelyes diósgyőri stadionnak kell a parkolóhely.

„34 ezer miskolci azt válaszolta, hogy egyértelműen a nyomortelepek bontása mellett teszi le a voksát” – mondja Miskolc polgármestere. Tavaly májusban, néhány hónappal az önkormányzati választás előtt döntött a közgyűlés a város 13 nyomortelepének felszámolásáról.

„Igyekszünk mindenkit, aki a társadalmi normákat betartja – fizeti a számláit, fizeti a közműveket, be tud illeszkedni a környezetébe –, azokat igyekszünk magasabb komfortfokozatú lakásokba elhelyezni, és természetesen követjük az életútjukat. Reméljük, hogy be tudnak illeszkedni” – nyilatkozta Kriza Ákos.

A kormányellenes civilek burkolt etnikai tisztogatásnak tartják a dózerolást, de nem ért egyet a módszerrel a borsodi cigány vajda sem. Lakatos Attila azt mondja, ha a számozott utcákban élőknek menniük kell, akkor a város vásárolja ki a nem cigány családokat a Lyukóvölgyből és oda költöztesse be őket. Lakatos Attila ötletéből azonban nem kérnek a Lyukóvölgyben.

Az egyik ott élő idős asszony is biztonsági kamerákkal védi a házát és más lakókhoz hasonlóan ő is a már beköltözött romákra panaszkodik. „Gyümölcsöt, mindent, meg lehet nézni, kivágták tarlóra az egész földet, majd hozzám fognak átjárni gyümölcsöt szedni” – véli özvegy Háger Ferencné.

A Lyukóvölgy egyébként nem sokban különbözik a felszámolás előtt álló miskolci nyomornegyedektől, bár az egykori bányásztelepülés felzárkóztatására az állam 150 millió forintot költ. A miskolci nyomortelepek felszámolását Brüsszel is kifogásolta, az Európai Unió szerint a program nincs összhangban a közösségi romastratégiával.

Tekintse meg a Látótér teljes adását:

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!