2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Nyolcszázezer forintért vettek használhatatlan autót

Hír TV

2018. február 11., vasárnap 13:10, frissítve: vasárnap 13:17

Csaknem 800 ezer forintot fizetett ki egy család egy használhatatlan gépkocsiért. A kereskedő hárít, szerinte nem meglepő, hogy nem működik, hiszen tizenöt éves. A Panaszkönyv riportjából kiderül, hogy vásárlás előtt érdemes szakemberrel megvizsgáltatni a kiszemelt autót.

Renáta és József tavaly nyáron vásárolt meg egy tizenöt éves Citroent egy budapesti kereskedéstől, az Auto-Boxtól. A család mehetett egy próbakört a szalon körül, ott még úgy tűnt, minden rendben lesz.

– Két kilométert sem mentünk vele, és megállt az egyik kertvárosi családi ház előtt.
– Mi történt? Miért robbant le?
– Nagy gőz jött a motortérből. Kiszálltam, megnéztem, és ott volt a víz. Utóbb kiderült, hogy a ventilátor romlott el – nyilatkozta Duhonyi József.

Ezt a kereskedés még megjavította, de néhány nappal később a kocsi az M3-as autópályán ismét lerobbant. A kereskedést nem érték el, autómentőt kellett hívni, eközben Renáta a negyvenfokos hőségben az árokparton vesztegelt három hónapos kisbabájával.

„Bemásztam az árokba, nehogy valami bajunk legyen, elsodorjanak minket. Közben a gaz szétvágta a lábam. Nagyon meleg volt, egy fa alá másztunk be. Majd egy nagy eső jött, muszáj voltunk visszaülni a kocsiba” – mesélte sírva Renáta.

Később kiderült, hogy nemcsak a ventilátorral voltak gondok, hibás volt a tempomat, a visszapillantó tükrök, meghibásodott az egyik hengerfej és a kuplung. Az kiderült, hogy az autó korábban törött volt, amit a kereskedés nem jelölt be a szerződéshez csatolt állapotfelmérő lapon. A Panaszkönyv stábja is kipróbálta az autót.

– Végül is ha az ember nem használja a kuplungot, egész jó.
– Ha a kuplungot nem használjuk, és toljuk akkor igen. El lehet tologatni, mint a bevásárlókocsit.

A kereskedés részéről senki nem akart kamera elé állni. Levelükben azt írták, hogy ők nem hibáztak.

Szerintük a vevő tisztába kellett hogy legyen a gépkocsi állapotával, hiszen a szerződéskötés előtt ki is próbálhatták. Hangsúlyozták, hogy egy tizenöt éves, majd kétszázezer kilométert futott járműről van szó.

„Legtöbb esetben az eladók arra hivatkoznak, főleg ha idősebb autóról van szó, hogy az életkora, a futott kilométerek miatt ezzel már számolni kellett. És ez meg is jelenik a joggyakorlatban, de az nem jelenik meg a joggyakorlatban, hogy az eladó nem úgy adta el, hogy rendeltetésszerű használatra alkalmatlan” – fogalmazott Cseszlai Ádám ügyvéd.

A hozzáértők szerint érdemes szakemberrel megvizsgáltatni a járművet vásárlás előtt.

„Ha az autót a kereskedővel együtt elviszi egy márkaszervizbe, ahol az adott típust jól ismerik, megfelelő diagnosztikai eszközeik vannak, és lekérdezhető a szerviztörténet a márka adatbázisából, sokkal többet fog tudni a műszaki állapotáról, mint elmondás alapján” – hangsúlyozta Zách Dániel, a Totalcar szakújságírója.

Szakértők egy csoportja egy honlapon gyűjtötte a megbízható vállalkozásokat. A portál tesztjén az eddig vizsgált kereskedők több mint fele elbukott.

– Aki csatlakozott, és bent van a rendszerben, az egyelőre nagyjából háromszáz kereskedő. Ez a pozitív lista, a negatív listát nem tesszük nyilvánossá.
– De azon már vannak kereskedők?
– Nagyjából ugyanennyi, vagy még több – nyilatkozta Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója.

2017-ben csaknem 688 ezer használt gépkocsi cserélt itthon gazdát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!