2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nyolc helyett kilenc év: minőségibb oktatást remélnek

2015. február 10., kedd 11:25

Az alapfokú oktatásra szánt időt emelné a Pedagógusok Szakszervezete, ha bevezetnék a kilencosztályos általános iskolát. Az új rendszertől a kormány minőségibb oktatást remél, egyelőre azonban nincs politikai döntés arról, mikortól és hogyan vezetnék be.

Tanítóképzősöknek és tanárszakos hallgatóknak adott át képzési ösztöndíjat az emberi erőforrások minisztere a Művészeket Palotájában. Nem kizárt, hogy a nyertesek nem nyolc-, hanem kilencosztályos általános iskolában kezdik el a pályát, bár az alapfokú képzés átalakításáról még nincs politikai döntés. „Mi arra kaptunk felhatalmazást mint minisztérium, hogy vizsgáljuk meg mind az európai modellek, mind pedig a jól működő, hatékonyan működő iskolarendszerek alapján, melyek azok a struktúrák, melyek azok a változtatások, amelyek jól adaptálhatók a magyar iskolarendszerre” – mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár.


A kilencosztályos általános iskola alaposabb tudást adhat, nemzetközi tapasztalatok alapján csökkenti a lemorzsolódást és a fiatalkori munkanélküliséget. „Az emögött az ötlet és javaslat mögötti igény – ami már egyébként régen ott van a szakma köztudatában, és most kapott egyfajta nyilvánosságot – nem arra vonatkozik, hogy milyen jó lenne egy évvel tovább tanulni, többet tanulni, hanem hogy jobban teljesítsen az általános iskola. Hogy kevesebben hagyják el úgy a nyolc osztályt, vagy a hetet, vagy ki tudja, hányat, hogy egyébként alkalmatlan a tudás, amit megszereztek, bármire. Továbbtanulni semmiképpen” – fogalmazott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ikotity: Ennél szörnyűbb rettenetet elképzelni is nehéz

 

Az ellenzéki LMP attól tart, hogy a kilencosztályos iskolát előkészítés nélkül vezeti be a kormány, ahogy az útdíjat. „Egyetlen példát szeretnék mondani. Egy nagyon sikeres rendszer a finn rendszer: ott 15 év alatt vezették be a változást, tehát 15 év kellett egy új struktúrára való áttéréshez. Na most olyan ijesztő mondatok hangzottak el egy kormánypárti politikus szájából, hogy ez 2016-ban életbe lépne, hát ennél szörnyűbb rettenetet elképzelni is nehéz” – nyilatkozta Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő.

A Pedagógusok Szakszervezete öt plusz négy éves felosztásban támogatná a kilencosztályos képzést. Így az alapok elsajátítására egy évvel több jutna, a diákok megtanulnának olvasni, számolni, kevesebb lenne a funkcionális analfabéta. „A hangsúlyt az alapozó időszakra tegyék. Nyújtsák meg ezt a mostani négy alsó tagozatos osztályt legalább öt vagy hat évre, csökkentsék a tananyagot, ez nagyon fontos feltétel. Annak semmi értelme nincs, hogy most ezt a nyolcéves időszakot kilenc évre elhúzzuk” – szögezte le a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné.

A kilencosztályos iskola bevezetésének ötletét Pokorni Zoltán, az első Orbán-kormány oktatási minisztere vetette fel három éve. A Fidesz–KDNP akkor nem foglalkozott a javaslattal, a múlt heti, évadnyitó frakcióülésen viszont elővették.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!