2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Novemberig akár napi 20 kilakoltatást hajthatnak végre

Hír TV

2018. május 2., szerda 17:07, frissítve: szerda 18:38

Véget ért a meghosszabbított kilakoltatási moratórium. A Város Mindenkié csoport szerint akár naponta 20 családot is érinthet a kilakoltatási hullám, negyedük ráadásul pusztán az önkormányzati egyoldalú döntése miatt kénytelen elhagyni eddigi otthonát. A Demokratikus Koalíció szerint a kormány ismét bebizonyította, hogy átveri az embereket.

„Ma Magyarországon több, mint másfél millió ember él olyan háztartásban, ahol előfordul, hogy nincs pénz időben befizetni a lakbért, a rezsit, vagy a lakáshitelt” – mondta Magyari Tibor, A Város Mindenkié csoport aktivistája.

De nem csak azok kerülhetnek bajba, akik nem fizetnek időben. „Sem közüzemi, sem lakbér elmaradásunk nincsen és tavaly márciusban közölte az önkormányzat, hogy ugyan felmondási indok nem áll velem szemben fenn, konkrétan arra a lakásra, amiben most lakom nem szeretne a továbbiakban szerződést kötni” – mondta egy nő.

Április 30-án megszűnt – a megszokottnál hosszabb – kilakoltatási moratórium. A Város Mindenkié csoport figyelemfelhívó akciót tartott a várható döntések miatt.

„Nagyon nagy a baj, mivel most rövidebb a két kilakoltatási moratórium közötti időszak ezért ez azt jelenti, hogy mostantól novemberig körülbelül naponta 20 kilakoltatás fog megtörténni Magyarországon” – mondta Udvarhelyi Tessza, aki szerint azonnal szükség volna egy átfogó lakáspolitikára.

„A 4000 kilakoltatásból körülbelül 1000 érintett önkormányzati lakásban élő embereket és a többi jellemzően devizahiteles, vagy pedig valamilyen magánlakásból való kilakoltatást jelent. De ami nagyon fontos, hogy nagyon sok kilakoltatásról nincsen statisztika és nem is tudunk róla, mert azokban a magánlakásokban élő emberek, akik például még szerződést sem tudnak kötni, az ő ügyük el sem jut a bíróságra, vagy bármilyen hivatalos platformra, őket egészen egyszerűen csak elküldik” – tette hozzá A Város Mindenki aktivistája.

A DK szerint a Fidesz átverte az embereket és most családok százai kerülhetnek az utcára. „A Fidesz azt hazudta, hogy 2018 a családok éve lesz, ebben azt gondolom, hogy nem tévedett: a Mészáros-, Orbán-, és Tiborcz-családnak ez valószínűleg megint egy jó év lesz, de azoknak a kisgyermekes családoknak, akik most ezáltal az utcára kerültek azoknak ez egy tragikus év lesz” – nyilatkozta Rónai Sándor, a párt helyettes szóvivője.

A Város Mindenkié csoport által benyújtott törvénycsomag tervezetét – amelynek értelmében nem lehetne utcára tenni kisgyermekes családokat – a kormány érdemben nem tárgyalta meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!