2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Norvég Alap: újranyitották a pénzcsapot, a kormánynak vétójoga van

2015. december 25., péntek 10:50, frissítve: péntek 10:51

Újra lehívható a norvég támogatás, miután megegyezett a magyar és a norvég kormány. A 444.hu információi szerint a magyar fél minden korábbi vitás ügyben engedett, egy feltétellel: vétójogot szeretne a következő támogatási ciklusban. A hírportál szerint ez egyet jelent a korábban sokat támadott Ökotárs ellehetetlenítésével, az alapítványnál azonban egyelőre nem aggódnak.

„A magyar kormány megállapodott a norvég kormánnyal, és folytatódnak a Norvég Alap kifizetései” – árulta el két hete egy, a korrupció világnapja alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésen Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára, hogy kiegyeztek a norvégokkal a civil pénzekről.

Ezt erősítette meg később a kancelláriaminiszter is. „Az Európai Bizottság és a norvég kormány lehetővé teszi Magyarország számára azt, hogy 2007 és 2013 között a Norvég Alapban lévő pénzeket – ez körülbelül 37-40 milliárd forint – a korábbi vitáink ellenére fel tudja használni. Tehát Norvégia hozzájárult ahhoz, hogy a felhasználási időszakot meghosszabbítsuk” – jelentette ki Lázár János.

A 444.hu információi szerint csak azért születhetett megállapodás, mert a magyar kormány – szemben korábbi álláspontjával – engedett Norvégiának, és minden feltételt kész volt teljesíteni, hogy a pénzek ne vesszenek el. Később az is kiderült, hogy a kabinet vétójogot kap a civil pénzek elosztását felügyelő magyarországi szervezet kiválasztásakor. Ezzel valószínűleg az Ökotárs Alapítvány kiesik a rendszerből. A szervezet igazgatója még nem aggódik.

„A következő támogatási ciklussal kapcsolatos tárgyalások még folyamatban vannak, nincsen döntés semmiről. Tehát azt, hogy a 2014–2020-as időszakban a norvég támogatások Magyarországra milyen célokra, milyen feltételek mellett fognak érkezni, és ezeknek az elosztásában ki hogyan fog részt venni, egyelőre nem lehet megmondani, előrejelezni. Tehát se pró, se kontra nem dőlt el még semmi” – mondta Móra Veronika.

A Norvég Civil Támogatási Alap elosztását eddig az oslói kormány pályázaton kiválasztott alapítványokra bízta, ebbe mostantól a kormány is beleszólhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!