2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Normafa-fejlesztés: üzengetnek a pártok

2015. május 16., szombat 19:16, frissítve: szombat 19:52

Az LMP arra buzdítja a főváros tizenkettedik kerületének lakóit, hogy ne vegyenek részt a Normafa fejlesztéséről szóló vasárnapi népszavazáson. A Jobbik arra kéri a választókat, hogy mondjanak nemet az önkormányzat elképzeléseire. Pokorni Zoltán polgármester szerint vétek lenne nem élni a történelmi sportterület megújításának lehetőségével.

A terület hasznosításáról egy törvény szerint a kerületi önkormányzat dönthet. A jogszabály megengedné nyári bobpálya és hosszú sípálya építését is, de forgalmas sportlétesítményekben a Hegyvidék vezetése nem gondolkodik. Az önkormányzat fejlesztési terveiről a helyiek ügydöntő népszavazáson mondhatnak véleményt.

Az LMP távolmaradásra buzdít. „Azt javasoljuk a választóknak, hogy szavazzak a lábukkal, és vasárnap menjenek a családjukkal a Normafára” – mondta Hajdu Márta önkormányzati képviselő. A politikus szerint a népszavazásra bocsátott kérdésre nincs jó válasz. Párttársa, az LMP egykori főpolgármester-jelöltje azt követelte, hogy legyen nyilvános a részletes fejlesztési terv. „Szeretnénk világos garanciákat kapni arra vonatkozóan, hogy nem épül sem sícentrum, sem semmilyen megalomán beruházás a Normafához. A legfontosabb követelésünk, hogy vonják vissza a Normafa-törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a Normafára a természetvédelmi törvény megkerülésével, az erdőtörvény megkerülésével és az építési szabályok megkerülésével építhessenek” – fogalmazott Csárdi Antal, a Fővárosi Közgyűlés képviselője.

A Jobbik a nem szavazatra buzdít. „Mi is úgy gondoljuk, hogy esélyt kell adni a Normafának, de nem az offshore-befektetőknek, nem az offshore-érdekeltségnek, hanem a zöldfejlesztésnek. A Jobbik Magyarországért Mozgalom csak és kizárólag olyan típusú fejlesztést képzel el a Normafán, amely a turistaútvonalak rehabilitációjáról szól, ezek infrastruktúrájának fejlesztéséről, de semmiképpen nem szolgálja a magánbefektetők érdekét” – nyilatkozta Hegedűs Lorántné.

A kerület fideszes polgármestere szerint élni kell a terület megújításának lehetőségével. Pokorni Zoltán azt mondta: ha a népszavazás után látszik, hogy milyen jogosítványokra nincs szükségük, maga kezdeményezi a Normafa-törvény módosítását. „A parlament számos lehetőséget nyitott ki az önkormányzat előtt, köszönjük. Ezeknek egy jelentős részével már nem kívánunk élni. Tehát amint elindult ez a program, és látjuk, hogy a törvény által megnyitott lehetőségeknek melyike kell ahhoz, hogy a kompromisszumos program megvalósuljon, akkor én fogom kezdeményezni a törvénymódosítást, tisztelettel visszaadva a jogalkotónak azokat a lehetőségeket, amelyekkel nem kívánunk élni” – szögezte le a tizenkettedik kerület polgármestere.

A helyi baloldal a polgármesterrel ért egyet.

A népszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosultak fele részt vesz a voksoláson, és akkor érvényes, ha a voksok többsége azonos tartalmú.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!