2019. május 27.,
hétfő, Hella napja

Nézzen ügyesen menekülő politikust!

Hír TV

2018. július 18., szerda 18:12, frissítve: szerda 18:28

Nem hajlandó megindokolni a módosító javaslatot benyújtó Győrffy Balázs, hogy miért volt szükség az állami vagyongazdálkodásról szóló törvény átszabására. A parlament kétharmados többséggel fogadta el, hogy a jövőben a közvagyonról a kormány által megbízott személy is rendelkezhet.

A nemzeti vagyonról szóló törvény módosításához az alaptörvény szerint kétharmados többség kell, amit a kormánypárti frakciók szállítottak is kedden. A kurta, mindössze egy soros javaslatot Győrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyújtotta be. A jövőben a közvagyonról a kormány által megbízott személy is rendelkezhet. A kör eddig szűkebb volt, a tulajdonosi jogokat miniszter, központi hivatal vagy az állam kizárólagos tulajdonában álló cég gyakorolhatta csak. 

Győrffy Balázst az AgrárGépshow beharangozó sajtótájékoztatóján kérdeztük. Csak a mezőgazdasági seregszemléről beszélt szívesen.

-Riporter: Témán kívül nem lehet, de azért felteszem...
-Győrffy: Akkor nem válaszolok.
-Riporter: Miért volt szükség az állami vagyongazdálkodásról szóló törvény módosítására?
- Sajtós: Köszönjük szépen.
-Riporter: Elnök úr, erre az egyre, hogy miért volt rá szükség?

A fideszes politikus a sajtótájékoztató után sem lett közlékenyebb.

-Riporter: Képviselő úr, miért volt szükség erre?
-Győrffy:Viszontlátásra. Minden jót.
-Riporter: Kire szabták a törvényt? Az eddig meghatározott körök miért nem voltak jók?

Ezt követően az országgyűlési képviselő autóba ült, ami elhajtott a helyszínről.

A törvényjavaslat indokolásában Győrffy Balázs tehát nem adott érdemi választ a tulajdonosi joggyakorlók körének bővítésére. Az ellenzéknek azonban vannak sejtései.

„Eddig is azt láttuk, hogy ezek az állami vállatok pénznyelőként és pénzmosodaként működnek, ezt a funkciójukat még inkább megkönnyíti ez a javaslat” – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője.

A nemzeti vagyon kezeléséért a negyedik Orbán-kormányban külön miniszter, Bártfai-Mager Andrea felel.