2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 04:00

Népszavazás dönthet a férfiak nyugdíjkedvezményéről

2015. július 13., hétfő 17:33, frissítve: hétfő 17:45

Két szakszervezeti szövetség is támogatja a népszavazást a férfiak nyugdíjkedvezményéről, a referendum kiírásához szükséges 200 ezer aláírást november elejéig kell leadniuk az érdekképviseleteknek.

A nők már 2011 óta elmehetnek nyugdíjba negyven év munka után. Arról népszavazás dönthet, hogy a kedvezmény a férfiakat is megillesse-e. A referendum ötletgazdája a Vasutasok Szakszervezetének elnöke, több érdekképviselet is a kezdeményezés mellé állt, köztük a LIGA szakszervezeti szövetség is.

– Ma Magyarországon, az Európai Unióban, a 21. század második évtizedének közepén nem engedhető meg az, hogy olyan típusú esélyegyenlőtlenségek alakuljanak ki, és hassanak hosszú távon, amelyek nem civilizáltak – véli Gaskó István LIGA-elnök.

A munkavállalók hosszú távú érdeke azonban nem a korai nyugdíjazás, mondja a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének vezető elemzője. Az öregkori elszegényedés úgy kerülhető el, ha az ember minél tovább dolgozik, teszi hozzá a szakértő.

– A jelenlegi nyugdíjrendszer árindexet alkalmaz, ennek következtében az, aki elment nyugdíjba, annak onnantól kezdve szűkösebb a jövedelmi pályája, mint azoké, akik a munkaerőpiacon maradtak, és ez 15 meg 20 év után, pláne még hosszabb idő után, nagyon komoly életszínvonal-csökkenést jelent – mondta a Hír TV-nek Gál Róbert Iván vezető elemző.

Ma Magyarországon a dolgozók járulékaiból fizetik a nyugdíjakat. A felosztó-kirovó rendszer a népességfogyás és az átlagéletkor növekedése miatt már csak néhány évtizedig finanszírozható, utána – szakértők szerint – elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár emelése.

– Én azt gondolom, hogy emiatt előtérbe kerül az öngondoskodás. Fontos, hogy a társadalom minél nagyobb része rendelkezzen egyéni megtakarításokkal, ezen belül érdemes kiemelni azokat a megtakarítási formákat, amelyeket az állam adójóváírás formájában támogat – jelentette ki Kuruc Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége Életbiztosítási Tagozatának elnökhelyettese.

A férfiak nyugdíjkedvezményéről szóló népszavazás kiírásához 200 ezer hitelesített aláírásra van szükség, a szignókat november 5-éig kell leadni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!