2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Nem volt elég két év egy működő rendszer kialakítására

Hír TV

2018. május 25., péntek 20:07, frissítve: péntek 21:29

Csekkek kiküldése helyett díjbeszedők alkalmazására kényszerült az állami hulladékgazdálkodási zrt, amelynek két év alatt sem sikerült rendben működő számlázási rendszert létrehoznia. Mivel a lakosság egy része nem kap számlát, az állami cég kintlévőségének összege egyre nő. A jogász szerint ugyan jogszerű a díjbeszedők alkalmazása, de nem etikus. Ráadásul a hivatkozási alap is kérdéses, hiszen számlák hiányában az egyes lakosok tartozásának összege sem egyértelmű.

Hosszú hónapok óta vagy nem kapunk csekket egyáltalán ami a jelen eset - egy hete nyilatkozott a hír tévének az őrbottyáni Kocsis Márta arról, hogy nem kaptak csekket a nemzeti hulladékgazdálkodó cégtől, viszont helyette díjbeszedő érkezett.

Hasonlóra nemcsak az őrbottyániak számíthatnak. A szemétszállításért felelős állami mamutintézmény ugyanis 7,6 milliárd forintnyi követelést adott át a Közszolgáltatási Díjbeszedő Konzorciumnak. A tartozás úgy halmozódhatott fel, hogy nem küldtek számlákat a fogyasztóknak, amit ők annak hiányában nem fizettek be. És a tartozási lánc itt kezdődik, ugyanis az állami kukaholding ebből a bevételből fizetné a helyi szemétszállítást végző cégeket - vagyis a számlázási problémák végül helyben csapódnak le. Szegeden például emiatt úgy oldották meg a szolgáltató működését, hogy a város hitelt vett fel.

Szeged alpolgármestere szerint a Fidesz által létrehozott vízfej, az országos szintű számlázásra kötelezett állami kukaholding méretéből adódnak a problémák.

Összegyűjtötték az ország összes hulladékos cégétől a lakossági adatokat, de ez nem működik megfelelően, mert ennek az oka az, hogy nincsenek kiküldve időben a számlák. Nem is lehet ezt országosan így intézni, nem tudom minek kellett átalakítani, nagyon jól működött a rendszer amikor a szolgáltatók számláztak és pontosan tudták, hogy kinek mekkora tartozása van - véli Szentgyörgyi Pál.

A Fidesz nem tud kukaholding esetleges mulasztásairól.

Nem ismerem az ügy részleteit, még egyszer, nem szeretném kommentálni, nem mélyedtem el ebben. Ha törvényesen és sikeresen működött a cég, akkor nyilván minden rendben van, ezt kell megnézni - reagált Hidvéghi Balázs, szóvivő.

A követelés beszedése nem jogellenes, ez jár nekik! Az etikával van probléma, meg az eljárás tisztességével - véli az ügyről a Hír TV által megkérdezett ügyvéd. Magyar György szerint hiába nem számlázta ki a Kukaholding a szolgáltatást, mivel azt elvégezte, így az összegre mindenképpen jogosult. A jogász hozzátette: annak nincs jelentősége, hogy ki szedi be a pénzt, de a holding nem járhat el méltánytalanul.

Én azt gondolom, hogy az lenne az etikus megoldás, ha ab ovo úgy küldenék ki a csekkeket, hogy részletfizetési kedvezményt biztosítanak a fogyasztók részére, mintha ők is normális időben fizették volna felmerüléskor az esetleges díjakat - fogalmazott Magyar György.

Szerettük volna megkérdezni a témában a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t és a Díjbeszedő Konzorciumot is, ám adásunkig nem érkezett válasz kérdéseinkre. Így azt sem tudni, hogy mikorra lesz képes hibátlan működésre a számlázási rendszer - amelynek fejlesztésében a miniszterelnök kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak az egyik érdekeltsége is részt vesz - illetve hogy mennyivel kerül többe az államkasszának a díjbeszedők alkalmazása a sárga csekkek helyett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!