2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Nem veszélytelen az ünnep a háziállatok számára

Hír TV

2017. december 23., szombat 14:36, frissítve: szombat 16:58

Az élőállat-ajándékozás ellen kampányolnak az állatmenhelyek karácsony előtt. Arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy fontolják meg az örökbefogadást. Az állatorvos pedig a karácsonyi túletetés veszélyeire figyelmezteti a gazdákat.

Az igazi tumultusra karácsony után számítanak az állatorvosi rendelőkben. A lakásban tartott házi kedvencekre nemcsak a díszek veszélyesek, sok esetben az ünnepek alatt a gazdik túletetik az állatokat.

„A kutya azt kell hogy egye, amit az év folyamán folyamatosan. Tehát a jutalomfalatok, kis husika az asztal alatt mind-mind potenciális veszélyforrás a kutya számára. Ugye összegyűlik ilyenkor a család, ott van húsz ember az asztalnál, és ha mindenki csak egy keveset ad a kutyának, lehet, hogy hasnyálmirigy-gyulladás lesz a vége” – figyelmeztetett Jandó Tamás szakállatorvos.

Karácsony környékén megnő az örökbefogadási kedv, mondta Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője, de arra szólított fel, hogy állatot senki ne adjon karácsonyi ajándékba. „Nem is elsősorban arra gondolok, amikor a gyereknek karácsonyra a szülők örökbe fogadják vagy megveszik a kisállatot, hiszen ha ez a szülőknek felelős döntésük, és tisztában vannak azzal, hogy bár a gyerek kérte, ők lesznek a felelősek, akkor ezzel nincs is semmi probléma. Mi inkább azzal találkozunk, hogy azok jönnek ide, akik szeretnének a vidéki nagymamának vagy a régóta egyedül élő barátnak, barátnőnek egy szerintük jó élő társat választani” – mondta a szóvivő.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület is a kisállat-ajándékozás ellen indított kampányt karácsony előtt. „Ünnepek után, akár húsvét vagy születésnapok után sokszor hívnak bennünket, többször azért, mert elköltöznek, külföldre költöznek. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy próbálja meg a saját családi körében megoldani ezeket a dolgokat. Élő állatokat utcára tenni, eldobni semmiképpen sem lehet” – figyelmeztetett az egyesület vezetője, Seres Zoltán.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagy hidegben az udvaron tartott állatokat is érdemes legalább éjszakára beengedi a lakásba, legalább az előszobába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!