2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szolgának születtek 03:00

„Nem várható automatikusan alacsonyabb számla”

2015. május 22., péntek 21:03, frissítve: szombat 12:56

Nem lesz olcsóbb automatikusan a távfűtés az államosítástól – erre figyelmeztet a szolgáltatók érdekképviseletének elnöke. Ahány város, annyi piac és annyi tarifa, és a színvonal sem egységes. Bár a kancelláriaminiszter azt mondta, hogy a tárgyalásokat már megkezdték a nagyobb önkormányzatokkal, a székesfehérvári távhőszolgáltató első embere a tévéből értesült az államosítás szándékáról.

Csütörtökön jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a távhőszolgáltatók államosítását. „Megkezdtük a települési önkormányzatokkal azokat a tárgyalásokat, amelyek a mintegy kilencven távhőszolgáltató önkormányzati vállalat állami érdekkörbe vételéről szólnak. Tehát három dolgot fogunk szolgáltatni: olcsó gázt, olcsó áramot és olcsó távhőt a nemzeti közműszolgáltató segítségével” – hangsúlyozta Lázár János.

A Főpolgármesteri Hivatalnál úgy tudják, hogy a Főtáv Zrt. egyelőre önkormányzati tulajdonban marad. A Széphő Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Szauter Ákos a sajtóból értesült a kormányzati tervről.

– Önökkel tárgyalnak egyébként, tehát a nemzeti közműszolgáltató vagy a kormány?
– Hát jelen pillanatban még nem.
– Még nem, tehát még nem tettek ajánlatot?
– Nem, tehát nem is tudjuk a formáját ennek.

A pécsi távhőszolgáltató részben önkormányzati, részben pedig magántulajdonban van. „Pécsett a helyzet kicsit speciális, hiszen két tulajdonosa van ennek a cégnek. A hőszolgáltató Pannon Power Zrt.-nek van felerészben tulajdonjoga és felerészben a városé a másik tulajdonrész. Tehát ilyen értelemben egy különleges helyzet van Pécsett. Nem szokványos. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a döntés annyiban logikus, és nyilván megfelel az eddigi kormányzati működésnek, hogy a közösségi szolgáltatások esetében a köztulajdon a preferált, akár önkormányzati, akár állami. Ilyen értelemben tehát ez meglepetést nem okoz, és úgy gondolom, a biztos szolgáltatás tekintetében ez egy jó lépés a jövő szempontjából” – nyilatkozta Páva Zsolt polgármester.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szövetségének elnöke szerint sok a kérdőjel. A szakember szerint az államosítástól nem várható automatikusan alacsonyabb számla. „A távhőszolgáltatás jelentősen különbözik a villany- és gázszolgáltatástól, ugyanis nincs egységes országos hálózatba kapcsolva, nagyon lokális piacon működik, nagyon lokális helyi sajátosságokkal. Igen eltérő a szolgáltatás terjedelme, igen eltérő a szolgáltatás színvonala, helyi adottságok miatt egészen máshol mérnek, egészen más mennyiséget mérnek, nagyon eltérőek a tarifastruktúrák, a tarifaszerkezetek. Először, úgy gondolom, mielőtt ezekre a kérdésekre válaszolni lehetne, ezeket a problémákat kell megoldani. És ha ezekre a problémákra lehet választ találni, akkor lehet majd az ön kérdésére válaszolni, hogy ettől várható-e jelentős költségcsökkenés” – fogalmazott Orbán Tibor, a szövetség elnöke.

Országszerte kétmillióan használnak távfűtést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!