2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Nem választják szét a bevándorló családokat

Hír TV

2018. június 26., kedd 13:12, frissítve: kedd 13:37

Ideiglenesen leállítja az amerikai kormány a bevándorló családok szétválasztását az amerikai mexikói határon. A büntetőeljárás ideje alatt a gyerekek ugyanakkor nem lakhatnak a felnőtteknek kialakított fogdákban, ezért most új jogi megoldásokon dolgoznak, hogy a családokat együtt tudják kitoloncolni az Egyesült Államokból.

Bár ideiglenesen felfüggesztették a családok szétválasztását, még mindig több, mint kétezer gyereket tartanak a családjuktól távol. Táborokban kell lakniuk, amíg szüleik ellen tart az illegális határátlépésért indított eljárás. Vannak, akik már több mint egy hónapja nem tudnak kapcsolatba lépni a gyerekeikkel.

Az egyik férfitől május 27-én szakították el a lányát. „Folyamatosan sírt, és kérte, hogy segítsek, amikor elvitték tőlem. Csak öt éves, nagyon megijedt” – meséli ez a houndurasi férfi.

Egy guatemalai nőnek pedig épp aludt a négy éves kisfia, amikor elvitték tőle június 16-án. „New York-ba vitték, próbáltam vele telefonon beszélni, de elzárkózott, mert azt hiszi, hogy elhagytam őt” – mondta.

A közvélemény nyomására Donald Trump leállította a vitatott politikáját és azt javasolja, hogy a családokat együtt toloncolják ki. Arra azonban még nem sikerült megoldást találni, hogy hogyan tudják lefolytatni a szülők elleni eljárást, mivel a gyerekeket nem lehet felnőtteknek létrehozott fogdákban tartani.

Az igazságügyi miniszter már keresi a jogi megoldást. „Nem állunk le a a felnőttek ellen indított büntetőeljárással, egyelőre megpróbálunk mindent megtenni, hogy ne kelljen szétválasztani a családokat, most ezen dolgoznak a hatóságok” – fejtette ki Jeff Sessions.

Bár az amerikai közvélemény 72 százaléka ellenzi a családok szétválasztását, az elnök legelkötelezettebb támogatói és a republikánus szavazók többsége támogatja. Egyes konzervatív vezérszónokok pedig arra kérik az elnököt, hogy ne hagyja magát, mert szerintük a síró gyerekek igazából színészek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!