2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem tudni, miből rendezik meg a Szent Korona évét

Hír TV

2017. december 20., szerda 10:36, frissítve: szerda 10:51

Az egymilliárdos tétel nem szerepel a 2018-as költségvetésben, nem tudni, honnan von el rá pénzt a kormány.

Nem tudni, pontosan miből fogja fedezni a kormány a január elsejétől induló Szent Korona éve nevű rendezvénysorozatot. A Magyar Közlönyből ugyanis csak az derült ki, hogy a kormány mely kormánytagokat bízta meg a lebonyolítással és az egyeztetésekkel, illetve a kabinet felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a költségvetésből „legfeljebb egymilliárd forintot” különítsen el a Szent Korona évére. Arról nem rendelkezik a határozat, hogy mely költségvetési sorból vagy milyen tartalékból kellene az összeget lecsípni.

Ennek kapcsán megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályát, illetve azt is megkérdeztük, mikor merült fel először, hogy 2018-ban megrendezik a programsorozatot –a jövő évi költségvetést még nyáron fogadták el, abban még nem szerepelt a tétel. Utóbbiról a Miniszterelnöki Kabinetirodánál is érdeklődtünk, egyelőre egyik tárca sem válaszolt.

„A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények megismertetését célzó események” már január elsejével elkezdődnek. A kormányhatározat szerint az eseménysorozat célja „a Szent Korona mint a Magyar Állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklye és a hozzá tartozó magyar királyi koronázási jelvények megismertetése, a nemzet tudatának és közjogi hagyományainak megfelelő erősítése.” A Szent Korona évét több miniszternek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, illetve „az érintett egyházaknak” kell megszerveznie a Szent Korona Testület bevonásával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!