2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Nem tudni, kik állnak az MKB mögött

2017. március 21., kedd 17:17, frissítve: kedd 17:54

Nem nyilatkozott az MKB Bank tulajdonosi hátteréről a pénzintézet vezérigazgatója. Korábbi sajtóhírek szerint az egyik befektetési alap mögött egy állami megrendelésekkel kitömött építőipari cég, a Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László bújhat meg.

Hat veszteséges év után fordult termőre a pénzintézet, amelyet Matolcsy György jegybankelnök bizalmasa, Balog Ádám irányít. A bank súlyosan veszteséges volt, amikor 2014-ben a magyar állam visszavásárolta a bajoroktól.

Az MKB-t a Magyar Nemzeti Bank átszervezte, majd ismét privatizálta. Azt azonban máig nem tudni, hogy személy szerint kiknek. A vevők között két befektetési alap is található. Ezek az alapok egyelőre rejtegethetik a végső tulajdonosokat, ám már nem sokáig. A Magyar Narancs című hetilap másodfokon is megnyerte az adatigénylési pert.

„Abban reménykedünk, hogy ha az MNB felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához, akkor is még a nyári ítélkezési szünet előtt döntés születhet. Ha pedig nem él ezzel a jogával, akkor ezen a héten pénteken lejár a 15 nap” – mondta Böszörményi Jenő, a Magyar Narancs újságírója.

Korábbi sajtóhírek szerint az egyik befektetési alap mögött egy állami megrendelésekkel kitömött építőipari cég, a Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László bújhat meg.

– Én Szíjj urat ismerem, de ennek a kérdésnek semmi köze ahhoz, hogy ez a bank hogyan tud működni, és semmilyen szerepe nincs abban, hogy a banki piacon a banki partnerekkel kapcsolatban mi a megítélésünk, és az ügyfeleinket abszolút módon nem érdekli.

– A tulajdonosi szerepvállalásról nem kíván nyilatkozni?

– Nézze, én tudom, hogy az MKB-nak minden szempontból kik a tulajdonosai, de nem vagyok felhatalmazva arra, hogy erről beszéljek.

(Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója)

Brückner Gergely Pulitzer-emlékdíjas újságíró cikksorozatban tárta fel az MKB privatizációját.

„Számunkra biztosan lesz meglepetés. Ha két kérdést fel lehet vetni, az egyik az, hogy a Blue Robin mögötti tulajdonosok mennyire külföldiek vagy mennyire hazaiak, illetve hogy találunk-e még olyan szereplőt – itt Szíjj Lászlóra utalnék –, akinek intenzív kapcsolata van a hazai politikai élettel. Olyan gazdasági szereplő, aki mondjuk alapvetően közbeszerzések útján gazdagodik, vagy más módon a politikusokhoz van köze, leggyakrabban Mészáros Lőrinc és a miniszterelnök közvetlen közelében azonosítható” – mondta az indexes Brückner Gergely.

Az MKB-t tőzsdére kell vinni – legkésőbb 2019 végéig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!