2021. 12. 05. Vasárnap Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 15:25

Nem tudják, mikor adják át a Sorsok Házát

2015. május 10., vasárnap 16:30, frissítve: vasárnap 16:43

Továbbra sincs megállapodás a Sorsok Háza átadásának időpontjáról – erősítette meg a Hír TV-nek Heisler András. A Mazsihisz küldöttgyűlése által újraválasztott elnök azt mondta: 1 hét múlva egyeztet a még tisztázatlan kérdésekről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Korábbi sajtóértesülések szerint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár felügyelete alá került volna a Sorsok Háza, de hivatalos döntés még nincs az ügyben.

Feszült hangulatban tartotta tisztújító közgyűlését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A szervezet honlapján vasárnap reggel még az volt olvasható: három elnökjelölt közül választhatnak majd a küldöttek. Feldmájer Péter alelnök visszalépésével azonban Heisler András elnök kihívója az a Horovitz Tamás debreceni hitközségi vezető lett, aki nemrég azt követelte Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől, hogy mondassa le holokauszt-tagadó politikustársát.

Markovics Zsolt rabbi már jóval a szavazás előtti sajtóüzengetésekre utalva azt mondta: a Mazsihiszen belüli háborúskodás tönkreteheti a szervezetet. A küldöttek előtti kortesbeszédében azonban Heisler András azt próbálta bizonygatni: az általa képviselt stratégia révén a hitközség erős szervezet lesz, szemben a Horovitz-féle irányítással. „Az egyik egy független Mazsihiszt biztosít, a másik viszont egy alattvalói státuszt biztosít, és ha ehhez hozzá tesszük azt a rendkívüli közelséget a Haban-mozgalomhoz – amit a debreceni közösség gyakorol és aminek hatására ortodox zsinagógába habadabbik viszik be a tórát, habadabbik mondanak istentiszteleteket –,  úgy gondolom, hogy ez a másik stratégia, ez az, amit nem szabadna választania a közösségnek” – mondta a Mazsihisz elnöke.

Horovitz András a holokauszttagadó Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő elleni fellépését idézte fel, és azt ígérte, ha megválasztják, a Mazsihisz elnökeként sem fogja tűrni a zsidó közösség elleni támadásokat.
„Több százan kiálltunk és bátran mondtuk április 16-án a dunai cipőknél, hogy elég volt, itt a határ, hogy nem engedünk teret a náci gondolatokat dédelgető képviselőknek, hogy megálljt mondunk a dunai cipőkbe köpködőknek és fellépünk őseink emlékének meggyalázói ellen” – fogalmazott a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

Horovitz hiába akarta nyilatkoztatnia az elnöki tiszteletdíjakról Heisler Andrást, a küldöttek végül megerősítették tisztségében a Mazsihisz korábbi vezetőjét, aki a szavazás után a Hír TV-nek azt mondta: továbbra sincs megállapodás a kormánnyal a Sorsok Háza átadásának időpontjáról. „Nekem volt egy olyan érzésem, hogy a kormány is várja a mostani választást, két nagyon különböző és markánsan eltérő stratégia mondjuk úgy, hogy csapott össze. Én most el fogok menni egy hétre, és amikor visszajövök, akkor fogom keresni a miniszter úrnak a társaságát, és megpróbálom vele végigbeszélni, hogy hogyan tudunk előre lépni ebben a kérdésben is” – nyilatkozta Heisler András. Arra a kérdésre, hogy milyen problémáik vannak még azt válaszolta: „annyi a problémánk, hogy nem tudunk róla semmit, tehát gyönyörű épület van ott, a beltartalomról nem tudunk semmit, nem tudjuk, hogy milyen grémiumra fogják rábízni, nem tudjuk ki lesz a vezetője és nem tudjuk, hogy mi lesz benne” – tette hozzá az elnök.

Korábbi sajtóértesülések szerint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár felügyelete alá került volna a Sorsok Háza, de hivatalos döntés még nincs az ügyben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!