2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Nem tiltják be az Ubert

,

2015. június 26., péntek 17:06, frissítve: péntek 17:50

Két és fél évig furikázhatnak a mostani feltételekkel az Uber sofőrei. A 2018-tól életbe lépő taxisrendelet alapján csak az engedéllyel rendelkező taxisok használhatják az utazásszervező applikációkat, amennyiben pénzt kérnek a szolgáltatásért.

A fővárosban 2013 őszén lépett életbe az új taxirendelet. Eszerint a kocsik egységes sárga színt kaptak, és több kényelmi szolgáltatás is kötelező lett, így például a bankkártyás fizetés és a légkondicionáló, de fixálták a viteldíjakat is. Az Uber és a WunderCar megjelenésével azonban olyan új vállalkozások léptek be a piacra, amelyekre semmilyen szabályozás nem vonatkozott.

A múlt héten több száz taxis tüntetett a Parlamentnél. Azt szerették volna elérni, hogy mindenkire, aki személyszállítással foglalkozik, egységes szabályozás vonatkozzon.

„A taxizást egészen mostanáig egy több mint negyedszázaddal ezelőtt elfogadott minisztertanácsi rendelet szabályozta” – mutatott rá pénteki sajtótájékoztatóján Fónagy János. Az elavult jogszabályt felváltó új törvény a budapesti szabályozáshoz hasonló előírásokat tartalmaz. 2018 elejétől taxiszolgáltatás csak 10 évnél fiatalabb, légkondicionált gépkocsival nyújtható. Emellett a taxisoknak ötévente ismeretfelújító képzésen és vizsgán kell számot adniuk KRESZ-tudásukról.

A törvény bezárja az Uber és a WunderCar előtti kiskapukat is. „A piacon az elmúlt időszakban megjelent szolgáltatók diszpécserszolgálatként szabályszerűen csak úgy működhetnek, ha utast kizárólag az előírt engedélyek, jogosítványok és képesítések mindegyikével rendelkező taxisoknak közvetítenek, illetve szerveznek” – emelte ki az NFM parlamenti államtitkára.

Fónagy János szerint szó sincs arról, hogy betiltanák az Ubert és társait. „Az Ubert mint infokommunikációs szolgáltatást a kormány nem tiltja be, ez egy korszerű megoldás, nincs vele semmi bajunk, de ott, ahol forgalombiztonságról, személy- és vagyonbiztonságról van szó, ott az állam fenntartja magának az állami szabályozás jogát” – mondta Fónagy János.

A taxisok érdekvédelmi szervezete elégedett. „Nagyon korrekt, megfelelő szabályozást hozott össze a magyar kormány a magyar vállalkozások érdekében” – Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint a jövőben akár a taxisok is használhatják az Ubert.

A taxisszolgáltatás országszerte több mint 13 ezer család számára biztosít megélhetést Magyarországon.

A Hír TV csütörtökön számolt be arról, hogy a taxisok egységes szabályozást követelnek, szerintük az Uberre ugyanazoknak a követelményeknek kell vonatkozniuk, mint rájuk. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!