2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Nem teljesült Orbán óhaja

Hír TV

2018. február 25., vasárnap 14:53, frissítve: vasárnap 16:02

Nem került hazai kézbe a kiskereskedelem, hiába szőtt erről terveket a kormány. Amíg a multik béreket emelnek, addig a kisebbek még a kötelező minimálbér-emelést is alig tudják kigazdálkodni. Sőt, vidéken már ellátási nehézségek is vannak. Az elmúlt tíz évben sok tízezer kereskedelmi kisvállalkozás szűnt meg az országban.

Másfél éve rázta meg Nógrád megyét a Palóc Nagykereskedelmi Kft. csődje. A CBA egyik legnagyobb franchise-partnere nyolcvanhat üzletet vitt a régióban. Egyedül Pásztón és környékén indult újra a bolt a tucatnyi közért romjain. Akad, aki húsz kilométert utazik naponta, hogy ott vásárolhasson. „A nálunk lévő boltokban nincs annyi minden, mint itt” – nyilatkozta egy nő.

A bedőlt CBA-hálózat 1300 alkalmazottja közül sokan még most is várják az elmaradt bérüket. Az egyik Hír TV-nek nyilatkozó asszonynak hathavi járandósággal tartoznak. „Nagyon nehéz ezt feldolgozni. Amikor az ember tizenhét évet tisztességgel ledolgozik egy munkahelyen, akkor, úgy gondolom, joggal várná azt el, hogy megkapja, ami jár” – mondta.

A nógrádi történet nem egyedi. Az elmúlt tíz évben harmincezer kereskedelmi kisvállalkozás szűnt meg országszerte. És nem vált valóra a miniszterelnök azon óhaja, hogy a forgalom nagyobb része a hazai vállalkozások hasznára legyen.

„Egy kiló kenyér forgalmazása, értékesítése, beszerzése náluk többe kerül, mint egy korszerű módszerekkel dolgozó, nagy üzletláncnál. Tehát egyik oldalról kisebb a vásárlóerő, másik oldalról a technológiában nem tudják hozni azt a szintet, amit a többiek” – vázolta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Amíg a multik béreket emelnek, addig a kisebbek még a kötelező minimálbér-emelést is alig tudják kigazdálkodni. A beígért állami segítséget pedig hiába várják. Fejlesztési támogatás helyett inkább a nagy áruházláncokat vegzálja a kormányzat, kevés sikerrel.

„Nem működik, nem védték meg vele a kicsiket. Mondhatnám a vasárnapi zárva tartás kérdését is. Azonnal beléptették a meghosszabbított nyitva tartásokat, rögtön léptek. Nem gatyáztak, a kicsik meg szenvedtek vele, mert nyilvánvaló volt, hogy nekik ilyen erejük nincsen” – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

A multik rovására helyzetbe hozott magyar bolthálózat, a CBA feje nemrégiben jelentette be, hogy a jó néhány menő fővárosi üzletét a német Lidlnek adja át.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!