2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Amerika magyar grófja 11:00

Nem számíthat minden önkormányzat teljes kártalanításra

,

2015. március 3., kedd 09:10, frissítve: csütörtök 07:10

Varga Mihály szerint nem minden önkormányzat számíthat teljes kártalanításra a Buda-Cash-botrány miatt. A nemzetgazdasági miniszter Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, a kedvezőbb kamatra spekuláló helyhatóságok más elbírálás alá esnek majd.

Varga Mihály tárcavezető egyébként úgy számol, a brókerház hárommilliárd forintot meghaladó értékben károsíthatta meg az érintett önkormányzatokat. „Én nem zárom ki, ha olyan helyzet állna elő, hogy az önkormányzat nem tudja a béreket vagy a szociális segélyeket kifizetni, akkor az államnak segíteni kell, közbe kell lépnie. Ha azonban olyan dologról van szó, hogy egy önkormányzat a pénzét azért parkoltatta egy ilyen pénzintézetnél, mert úgy gondolta, hogy a kamatok kedvezőbbek, akkor azt gondolom, hogy ez más elbírálás alá esik” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Tekintse meg a Varga Mihállyal készült teljes beszélgetést:

Parlamenti vizsgálatot kezdeményez a Jobbik a Buda-Cash-üggyel kapcsolatban – jelezte Volner János Magyarország élőben című műsorunkban. A Jobbik alelnöke mind a korábbi szocialista, mind a jelenlegi kormányt hibásnak tartja a brókerbotrány kirobbanásában. Hangsúlyozta azt is, sokkal feszesebb törvényalkotásra lett volna szükség a botrány elkerülésének érdekében.

– Elképzelhető, hogy rendszerkockázatként olyan elemek maradnak emögött az ügy mögött, ami mindenképpen azt igényli, hogy az adófizetők pénzének védelmében tisztán lássunk.
– Össze tudják gyűjteni az ehhez szükséges aláírásokat a Házban?
– Nyilván erősen kétséges, de azért alapvetően optimista vagyok e tekintetben.

Tekintse meg a Volner Jánossal készült teljes beszélgetést:

Már holnap megkezdi az Országos Betétbiztosítási Alap a Buda-Cash érdekkörébe tartozó pénzintézetek ügyfeleinek kártalanítását, miután a jegybank megvonta a DRB bankcsoport működési engedélyét. Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA) a Hír TV-nek azt mondta: az alapnak 20 munkanapja van a pénzintézeti ügyfelek kártalanítására, de ahogy a tavaly csődbe ment takarékszövetkezeteknél is – a Buda-Cash-ügyben is igyekeznek ennél rövidebb idő alatt végezni a feladattal.

„Az OBA maximálisan kifizethető összege a mai euróárfolyammal kalkulálódott, ez 30 millió 461 ezer forint, tehát ez az az összeg, amit egy magánszemélynek vagy egy jogi személynek maximálisan kifizethetünk ebben az ügyben” – mondta az OBA kommunikációs igazgatója. „A betéteseknek nincsen teendőjük, a kártalanítás a banki adatokból kiindulva automatikus, valamennyi betétesnek akár magánszemélynek, akár jogi személynek levél útján fogjuk értesíteni, hogy hogyan tudnak hozzájutni az összeghez, ez körülbelül a napokban meg is fog történni” – tette hozzá.

700 milliójuk ragadt benn a brókerbotrány nyomán

Almásfüzitő önkormányzatának több mint 700 millió forintja ragadt benn a Buda-Cash-botrány nyomán. Karánsebesy Lukács, a település polgármestere a Hír TV-nek elmondta: ez az összeg 12 év megtakarítását jelenti, portfóliójukat az egykori PSZÁF javaslatára, 2011-ben vitték át a Buda-Cash Brókerházhoz, korábbi szolgáltatójuk megszűnése miatt. A község vezetője hangsúlyozta: az összeg jelentős részét magyar állampapírban tartották, ebből a megtakarításból tudtak évente fejleszteni, beruházni a településen. Almásfüzitő vezetése a jegybankelnöktől kért levélben segítséget; abban bíznak, hogy az MNB segítségével legalább a lejáró állampapírjaik összegéhez, az idei költségvetésbe már betervezett 23 millió forinthoz hozzá tudnak jutni.

„Sajnos óriási pénzről van itt szó, legalábbis egy kistelepülés életében ez óriási pénz. Névértéken több mint 700 millió forint. Maga a befektetés is, úgy gondolom, hogy tényleg a biztonság irányába volt teljes mértékben kihegyezve, hisz a portfólió 87,5 százaléka magyar állampapírban van. Nem véletlenül mondom, hogy van, mert még a legutóbbi hetekben is erről nyilatkozatunk van, hogy létezik ez a portfólió számunkra” – mondta Karánsebesy Lukács.

Többet is érint

Két egészségpénztárt is érint a DRB csődje. A jegybank féléves kifizetési tilalmat rendelt a Honvéd és a Provita Egészségpénztárnál. A korlátozás időszakában a tagok csak a DRB bankcsoportnál lévő pénztári vagyon feletti rész arányában vehetnek igénybe szolgáltatást.

Az önkormányzatok mellett alapítványok és magánszemélyek futnak a pénzük után „Büntetőeljárásban sértetti képviselőként fogunk megjelenni, és a mi megbízóink érdekében azt fogjuk kezdeményezni a nyomozó hatóságnál, hogy bűnügyi zárlatot rendeljen el, ha lesz gyanúsított és a gyanúsítottak magánvagyonára is terjedjen ez ki” – mondta Magyar György, a károsultak jogi képviselője.

A sikkasztás miatt indult eljárásnak azonban még nincs gyanúsítottja, ami az egyik tulajdonos ügyvédje szerint egyáltalán nem szokatlan. „Egyelőre személyre szólóan kell megállapítani a gyanúját annak, hogy ki követett el bűncselekményt. Az pedig nem a tulajdonoshoz kötődik automatikusan, tehát az, hogy valaki egy cégnek adott esetben száz százalékig a tulajdonosa, semmit nem jelent, hogy követett el bűncselekményt. A cégnél vannak adott esetben olyan felelős vezető vagy középvezető, vagy nem is vezető beosztású személyek, akik elkövethetnek bűncselekményt” – közölte Bánáti János, aki Tölgyesi Pétert képviseli az ügyben.

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfőn visszavonta a jegybank a DRB-csoporthoz tartozó kis bankok tevékenységi engedélyét, a pénzintézetek ügyfelei még márciusban kártalanítást kapnak az Országos Betétbiztosítási Alaptól. A nehéz helyzetbe került önkormányzatok egy része gyorssegélyt kap. A Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek meg kell várniuk a felszámolást, a befektetőket legfeljebb húszezer euróig kártalanítják. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!