2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Nem sokra ment Edelény a kastélyfelújítással

Hír TV

2018. június 4., hétfő 12:44, frissítve: hétfő 13:03

Nincsen turisztikai értéke az Edelényi kastélynak, pedig a felújításra nyert uniós pályázat részeként több attrakciót is meg kellett volna valósítani a Borsod megyei városban. A háromszáz éves műemléképületet hárommilliárd forintból újították fel, és a település polgármestere szerint kedvelt célpontja a turistáknak. Ezen kívül azonban más látnivaló nincs a városban, ezért a látogatók a kastélyban tett séta után tovább állnak.

2014 tavaszára újult meg az edelényi kastély és a hozzá tartozó öthektáros park. Az ingatlanra hárommilliárd forintot költöttek nagyrészt uniós támogatásból.

A helyiek büszkék a háromszáz éves műemlékre, bár egyesek sokallják a belépő árát. Az állandó kiállításra 1600 forintba kerül a felnőtt jegy, de a helyiek féláron mehetnek be a lakcímkártyájukkal.

Van egy alap belépődíj, és külön még a helységeknek, külön kell fizetni érte, úgyhogy sokba kerül. Amúgy a berendezések azok szépek, érdemes meglátogatni, csak az a probléma, hogy sokba kerül - mondta egy helyi lakos, Fekésházi Pál.

Tényleg rendkívül elhanyagolt állapotban volt

A polgármester azt mondta, hogy a 1900-as években kezdett pusztulni a kastély, amelyet börtönként és bíróságként használtak akkoriban. A felújítástól azt remélték, hogy növeli a turizmust, amiből majd helyi vállalkozások is profitálnak. De ez álom maradt.

A városnak a problémája az, hogy aki ide eljön, ez egy két, maximum három órás program, és tulajdonképpen megnézi a kastélyt, jobb esetben megebédel a helyi étteremben, és elmegy. Tehát nekünk ez a legnagyobb problémánk, ezen próbálunk segíteni - mesélte Mészáros Oszkár.

A kastély kezelője a műemlékekért felelős állami cég. Az épület a 2016-ban elindult Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként újult meg.